Звіт Канади про катастрофу літака МАУ підтверджує відповідальність Ірану – МЗС України

Звіт Канади про катастрофу літака МАУ підтверджує відповідальність Ірану – МЗС України

Укрінформ
Українська сторона вітає зусилля уряду Канади, спрямовані на встановлення істини та досягнення справедливості у справі збиття українського Боїнга рейсу PS752 в небі над Тегераном 8 січня 2020 року.

Як передає Укрінформ, про це йдеться в коментарі МЗС у зв'язку із оприлюдненням звіту канадської групи судових експертів стосовно збиття літака авіакомпанії «Міжнародні авіалінії України» рейсу PS752 Іраном

«Цей звіт підтверджує позицію України щодо наявності системних прорахунків в організації системи безпеки цивільної авіації в Ірані. Саме тому спроба звести причину трагедії до «помилкових» дій оператора ракетного підрозділу не витримує жодної критики», - зазначили у зовнішньополітичному відомстві.

У МЗС акцентували, що Україна та держави-партнери продовжують дотримуватися позиції щодо вчинення Іраном грубих порушень Чиказької та Монреальської конвенцій.

«Відтак Іран повинен бути притягнутий до відповідальності та забезпечити реституцію відповідно до міжнародного права. Серед іншого, це включає обов’язок забезпечення Іраном об’єктивного і неупередженого кримінального розслідування і притягнення усіх винних до відповідальності, а також вжиття Іраном заходів, спрямованих на недопущення аналогічних трагедій в майбутньому. Інакше жодна країна, авіакомпанія чи пасажир не може бути впевненою у безпеці повітряного простору Ірану», - резюмували українські дипломати.

Читайте також: Авіатроща МАУ: Канада готова довести справу до Міжнародного суду - ЗМІ

Як повідомляв Укрінформ, прем’єр-міністр Канади Джастін Трюдо, коментуючи оприлюднення результатів офіційної канадської судово-медичної експертизи цієї авіакатастрофи, заявив, що Канада вимагатиме від Ірану повного відшкодування та детального розслідування знищення літака компанії МАУ в січні минулого року.

Як повідомлялося, 8 січня 2020 року в Ірані був збитий літак авіакомпанії ”Міжнародні авіалінії України”, який виконував рейс PS752 за маршрутом Тегеран - Київ. На борту перебували 176 громадян шести країн: Ірану, Канади, України, Швеції, Афганістану та Великої Британії. Усі вони загинули.

Іранська влада після кількох днів заперечень визнала, що український літак був помилково збитий зенітно-ракетним комплексом протиповітряної оборони.

У червні 2021 року прокуратура Ірану висунула обвинувачення в цій справі десятьом посадовцям.

Верховний суд канадської провінції Онтаріо визнав знищення літака МАУ терористичним актом.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-