Разумков: Загроза російської агресії з території Білорусі значно зросла

Разумков: Загроза російської агресії з території Білорусі значно зросла

Укрінформ
Голова Верховної Ради Дмитро Разумков вважає, що після порушення білоруською владою міжнародного права у травні цього року значно зросла загроза російської агресії з боку Білорусі.

Як передає кореспондент Укрінформу, про це він заявив, виступаючи в онлайн-режимі на річному саміті Американо-української робочої групи, організованому Українським конгресовим комітетом США.

«Після акту порушення міжнародного права, скоєного 23 травня цього року в Білорусі (перехоплення пасажирського літака та затримання опозиційного журналіста Романа Протасевича – ред.), загроза російської агресії проти України з території Білорусії також значно зросла», - зазначив Разумков.

Читайте також: Україна вимагає від Білорусі пояснень, чи допитували Протасевича посланці «ЛНР»

За його словами, РФ разом з представниками самопроголошених «ДНР/ЛНР» уже тривалий час нарощують на Донбасі кількість снайперських підрозділів, які беруть участь у війні проти нашої держави, тривають обстріли із забороненої Мінськими угодами важкої зброї.

«Унаслідок цього майже щоденно гинуть українські військовослужбовці та страждає мирне населення, - сказав він. - Окупована Росією частина Донбасу перетворилася сьогодні на суцільну розграбовану економічну руїну».

Читайте також: Кремль дав на підтримку режиму Лукашенка вже понад $120 мільярдів — Латушко

Разумков також нагадав про загрозу техногенної екологічної катастрофи, тотальний силовий терор, який триває на окупованих територіях, нав’язування Москвою російського громадянства. За його словами, РФ планує залучити жителів окупованих територій до виборів до Державної думи РФ 19 вересня цього року.

«При цьому РФ супроводжує свої дії звинуваченнями в нібито саботуванні нами Мінського процесу, що абсолютно не відповідає дійсності», - сказав Голова ВР.

Він нагадав, що від початку воєнної агресії загинуло близько 14 тисяч українців. Країна-агресор продовжує здійснювати масштабні політичні репресії проти кримських татар та українців в окупованому Криму. Окупаційна влада перетворює Кримський півострів на суцільну військову базу. У березні-квітні цього року, сказав Разумков, Україна пережила найбільшу за останні роки реальну загрозу повномасштабної воєнної агресії, коли «РФ під виглядом військових навчань мобілізувала та розгорнула по трьох боках периметру українського кордону майже 150 тисяч військових, літаки, танки та кораблі». Напругу вдалося зупинити, зокрема, завдяки рішучим діям керівництва США та наших європейських партнерів, зауважив спікер парламенту.

«Проте загроза масштабної воєнної інтервенції проти України залишається більш ніж високою», - підкреслив він.

Читайте також: Росія гібридними методами вже фактично анексувала Білорусь – Стефанішина

Як повідомлялося, Росія сконцентрувала на кордоні з Україною понад 100 тис. військовослужбовців, стягнула важке озброєння та розгорнула військові шпиталі. Такий розвиток подій викликав глибоке занепокоєння США, країн ЄС та міжнародної спільноти.

Пізніше Росія оголосила про відведення своїх військ від кордонів України під приводом "успішного завершення навчань".

Водночас Президент Володимир Зеленський заявив, що відбулося лише незначне зменшення кількості російських військ в окупованому Криму, а вздовж кордонів такого скорочення не помітно.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-