Україна могла б запропонувати США використання військових баз в обмін на ленд-ліз – Карбер

Україна могла б запропонувати США використання військових баз в обмін на ленд-ліз – Карбер

Укрінформ
США потребують присутності своїх Повітряних сил в Чорноморському регіоні у зв’язку з мілітаризацією та агресивною політикою Російської Федерації, тому можливість використання інфраструктури та військових баз Повітряних сил ЗСУ американськими колегами для моніторингу ситуації дозволила б говорити про ленд-ліз для України з боку США.

Про це в інтерв’ю Укрінформу повідомив президент аналітичного фонду «Потомак» (The Potomac Foundation), експерт з питань оборонної стратегії та національної безпеки Філіп Карбер.

«У зв’язку з агресивною поведінкою РФ у регіоні, особливо з тим, що стосується мілітаризації Чорноморського регіону, США та НАТО потребують присутності Повітряних сил у цьому регіоні. І з цієї точки зору українські бази, аеродроми, які використовуються Повітряними силами ЗС України, є вкрай важливими для такої повітряної присутності. Особливо у зв’язку з прикрим розвитком подій у Білорусі, коли ми розуміємо, що Білорусь стає частиною РФ, і відтак – російським кинджалом, спрямованим у серце Варшави. Ми розуміємо, що Сполучені Штати потребують також військово-повітряної присутності на протяжності всього кордону щонайменше для того, щоб здійснювати постійний моніторинг ситуації й мати можливості для раннього виявлення і попередження військових загроз», - наголосив Карбер.

Водночас він підкреслив, що коли говорить про українські аеродроми та бази, які можуть використовуватись Військово-повітряними силами США, мова, звичайно, не йде про постійне їх розміщення на території України.

«Мова йде про те, що українська військово-повітряна інфраструктура має бути розвинена і здатна приймати при потребі літаки американських Збройних сил, у тому числі для проведення тимчасових польотів з метою проведення повітряної розвідки, оцінки ситуації.

По суті те, що Україна може запропонувати – це використання Сполученими Штатами повітряного простору України та інфраструктури ВПС ЗСУ для такого спільного патрулювання», - пояснив експерт.

Відповідаючи на питання, що Україна могла б отримати натомість, Карбер зазначив, що йдеться про можливий ленд-ліз та поставки в Україну літаків F-15 (McDonnell Douglas F-15 Eagle – ред.), F-16 (General Dynamics F-16 Fighting Falcon – ред.), А-10 (Fairchild-Republic A-10 Thunderbolt II – ред.), бойових вертольотів АН-64 (McDonnell Douglas AH-64 Apache,«Апач» - ред.), адже зараз ВПС США проводять заміну значної кількості літаків, які знаходяться в чудовому технічному стані, мають ще достатню кількість льотних годин, але будуть відправлені на консервацію.

Читайте також: Хомчак зустрівся із президентом американського фонду «Потомак»

Крім того, експерт вважає, що Україна потребує й американського зенітного ракетного комплексу Patriot.

«Якщо у США з’являються потенційні можливості для використання інфраструктури Повітряних сил ЗС України, тоді виникає потреба у захисті такої інфраструктури. В такому випадку США могли б забезпечити такий протиракетний захист.», - вважає Карбер.

Він відзначив важливість України з точки зору глобальної безпеки та нагадав про відповідальність США, які «втягнули Україну в Будапештський формат», в результаті чого вона втратила статус ядерної держави.

«Звичайно, США мають нести відповідальність за той стан, який є з безпекою в Україні», - резюмував експерт.

Аналітик вважає, що Україна повинна офіційно стати стратегічним партнером США, а не «головним союзником поза НАТО», оскільки цей статус дозволив би забезпечити військову допомогу Україні. Сильна Україна потрібна для того, аби стабілізувати Східну Європу, резюмував Карбер.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-