Голова НАЗК пояснив, чому цьогоріч зменшилася кількість декларацій чиновників

Голова НАЗК пояснив, чому цьогоріч зменшилася кількість декларацій чиновників

Укрінформ
Кількість учасників декларування доходів зменшилася із 900 тисяч минулого року до 782 тисяч нинішнього року насамперед за рахунок скорочення депутатів місцевих рад після проведення адміністративно-територіальної реформи.

Про це в інтерв'ю Укрінформу повідомив голова Національного агентства з питань запобігання корупції Олександр Новіков.

За його словами, кампанія декларування «засвідчила, що стратегія запобігання корупції, хоча вона сьогодні в парламенті перебуває лише на другому читанні, вже реалізовується. Один з принципів стратегії, а всього їх п’ять – це саме оптимізація функцій держави, місцевого самоврядування. Зменшення чиновницького апарату, а, відтак, і навантаження на суспільство – один з індикаторів цієї оптимізації. Кількість декларантів скоротилася із 900 тисяч минулого року до 782 тисяч нинішнього насамперед за рахунок скорочення депутатів місцевих рад – після проведення адміністративно-територіальної реформи, укрупнення районів та створення ОТГ. Тобто, держава оптимізувала свій апарат за рік більш як на 100 тисяч публічних службовців».

Як зауважив Новіков, кампанія зі здачі е-декларацій, яка фінішувала 1 квітня, насправді показує не динаміку боротьби з корупцією, а динаміку запобігання корупції».

Читайте також: НАЗК перевірить декларації 24 суддів Верховного Суду

За словами голови НАЗК, «саме декларування, як відомо, є найефективнішим способом запобігання корупційним діям. Адже при ефективній роботі системи декларування очевидно, що нечесно набуті кошти неможливо легалізувати та використати. Відтак, втрачається сам сенс отримання таких коштів, натомість зростає зацікавленість у набутті законних доходів. Ось для цього і потрібен контроль за видатками публічних осіб. Якщо ми верифікуємо, що посадова особа придбала майна більше, ніж мала активів для цього, закон, прийнятий в жовтні 2019 року, дає нам право конфіскувати надбане».

«Тим часом, - сказав Новіков, - результати у боротьбі з корупцією відображає інший документ: 14 квітня ми представили уряду Національну доповідь щодо стану боротьби з корупцією. Там акумульовано інформацію про всі здобутки та проблеми».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-