Ескалація на сході: керівництво ОБСЄ закликає виконувати Віденський документ

Ескалація на сході: керівництво ОБСЄ закликає виконувати Віденський документ

Укрінформ
Голова ОБСЄ, міністр закордонних справ Швеції Анн Лінде та генсек цієї організації Гельга Шмід обговорили ескалацію на східних кордонах України та закликали до виконання Віденського документа.

Як передає Укрінформ, про це повідомляється на сайті ОБСЄ.

"Ми з генеральним секретарем провели плідну дискусію… з приводу посилення напруження в Україні та навколо неї. Ми підкреслили, що держави-учасниці повинні діяти відповідно до Віденського документа, який є ключовим елементом нашої спільної безпеки та важливим інструментом зміцнення довіри для зменшення воєнних ризиків”, - заявила Анн Лінде.

Вона додала, що Шведське головування в ОБСЄ й надалі сприятиме деескалації та запобіганню конфліктів відповідно до принципів та зобов'язань організації.

Генсек ОБСЄ також закликала утриматися від подальшої ескалації.

Читайте також: Євросоюз закликає Росію прийняти делегацію ОБСЄ і показати їй війська

Як повідомляв Укрінформ, 7 квітня Україна активувала Віденський документ ОБСЄ від 2011 року про заходи зміцнення довіри та безпеки. Він передбачає механізм надання роз’яснень Росією стосовно суттєвого зростання військової присутності ЗС РФ вздовж кордону з Україною та на тимчасово окупованих територіях впродовж останніх днів.

14 квітня за запитом України проходило спеціальне спільне засідання директивних органів ОБСЄ – Постійної ради та Форуму безпекового співробітництва – для розгляду питання концентрації російських військ біля кордону. Країни-учасниці висловили занепокоєння військовою діяльністю РФ біля кордону з Україною та закликали Москву до деескалації, давши низку рекомендацій.

Читайте також: Росія відмовилася пояснювати в ОБСЄ причини нарощування військ біля українського кордону

Проте Росія відмовляється виконувати свої зобов’язання за Віденським документом та пояснювати свою військову діяльність.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-