У Дуди кажуть, що Росія намагається зірвати надання Україні ПДЧ

У Дуди кажуть, що Росія намагається зірвати надання Україні ПДЧ

Укрінформ
Росія своїми діями біля східних кордонів України намагається не допустити надання Україні Плану дій щодо членства (ПДЧ) в НАТО.

Про це заявив голова бюро міжнародної політики президента Польщі Кшиштоф Щерський у неділю в ефірі польського телеканалу TVP.INFO, передає кореспондент Укрінформу.

“Україна намагається отримати на найближчому саміті НАТО План дій щодо членства... Зараз Росія намагається зупинити процес відкриття дверей для України до НАТО”, - підкреслив Щерський.

Він зауважив, що схожа ситуація була у 2008 році, коли Грузія та Україна намагалися отримати ПДЧ і у зв’язку з цією ситуацією тоді різко зросла напруга на лінії Росія-Грузія.

На його переконання, зараз Росія “використовує війська з політичною метою, аби здійснювати тиск на Україну”. Утім, як наголосив Щерський, така ситуація “дуже легко може вийти з-під контролю”.

Як зауважив представник канцелярії президента Польщі, ескалація у російсько-українському конфлікті підвищує ставки у грі на лінії НАТО-Росія та США-Росія.

Водночас Щерський запевнив, що Польща зараз може вважати себе безпечною, оскільки Варшава має союзницькі гарантії про колективну оборону, а підрозділи країн НАТО дислокуються на території країни.

Читайте також: Президент у Парижі: Україна потребує підтримки і конкретики

Як повідомляв Укрінформ, останнім часом збройні сили Російської Федерації здійснюють нарощування військ поблизу державного кордону України на півночі, на сході та на півдні, а також в окупованому Криму. Крім того, зросла кількість випадків порушення перемир’я на сході України з боку збройних формувань РФ, є втрати серед бійців ЗСУ. 10 квітня міністр оборони України Андрій Таран заявив, що справжніми цілями нарощування Росією військової присутності біля кордонів України можуть бути посилення тиску на Україну з метою примусу до поступок у переговорному процесі й демонстрація готовності до застосування збройної сили.

Читайте також: В ЄС назвали невиправданою концентрацію військ Росії на кордоні з Україною

Президент України Володимир Зеленський 16 квітня заявив, що розраховує почути на саміті НАТО підтримку надання Плану дій щодо членства.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-