Об'єктивних ознак розпаду ЄС, в якому зацікавлена Росія, немає – експерт

Об'єктивних ознак розпаду ЄС, в якому зацікавлена Росія, немає – експерт

Укрінформ
Попри виклики останніх років, об'єктивних ознак розпаду ЄС, в якому зацікавлена Росія, наразі немає.

Таку думку висловив в ефірі телеканалу "Дом" завідувач відділення Національного інституту стратегічних досліджень Олексій Їжак, передає Укрінформ.

"Розпад Європейського Союзу — це ілюзія і фікція. Занадто багато там пов'язано. Ми бачимо, скільки часу пішло на те, щоб Велика Британія добровільно вийшла з ЄС, переговори йшли дуже довго. І їх фінал у тому, що Велика Британія, фактично, залишилася частиною Союзу, так само як, наприклад, Швейцарія, яка не є членом Євросоюзу, але живе за європейськими правилами", — сказав експерт.

Читайте також: Росія здатна планувати повторення грузинського сценарію для України - Таран

Він зазначив, що в розпаді Євросоюзу, як і в розпаді НАТО, зацікавлена Росія.

"Ідея Росії полягає в тому, що їй легше тиснути на окремі країни, ніж на їх консолідовану позицію", — пояснив експерт.

Їжак підкреслив, що коли європейські країни об'єднані Євросоюзом і НАТО, їхню позицію дуже важко змінити, вона консолідована і визначається на довгі роки.

"А якщо ЄС розпадеться, то Росія зможе поодинці спочатку натиснути, а потім і підпорядкувати своїм інтересам. Наприклад, Польщу, потім Чехію, потім Словаччину, потім ще кого-небудь... А потім вже виставити спільну позицію перед більш потужними європейськими країнами. В цьому і полягає цей російський дискурс про те, що ЄС ось-ось розвалиться", — підсумував він.

Читайте також: До британського МЗС викликали російського посла через «зловмисні дії» РФ

Як повідомляв Укрінформ, останнім часом збройні сили Російської Федерації здійснюють нарощування військ поблизу державного кордону України на півночі, на сході та на півдні, а також в окупованому Криму. Крім того, зросла кількість випадків порушення перемир’я на сході України з боку збройних формувань РФ, є втрати серед бійців ЗСУ. Паралельно Росія веде пропагандистську кампанію на виправдання агресії проти України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-