В Україні Путіна чекає все що завгодно, але не бліцкриг - посол Щерба

В Україні Путіна чекає все що завгодно, але не бліцкриг - посол Щерба

Укрінформ
Рівно сім років тому під час військових дій на Сході України пролилася перша кров, і Росія знову стягує до кордону з Україною не бачену з часів Другої світової війни кількість військ. Проте Кремлю марно сподіватися на бліцкриг.

Про це написав посол України в Австрії Олександр Щерба у статті "Сім років війни на Донбасі. Як далеко зайде Путін цього разу?" для австрійської газети Die Presse, передає Укрінформ.

"Сьогодні виповнюється рівно 7 років з того дня, як під час військових дій на Донбасі була пролита перша кров. 13 квітня 2014 року була Вербна неділя, велике свято, передвісник майбутньої Пасхи. Проте зусиллями групи російських спецназівців під керівництвом полковника Ігора Гіркіна цей день став передвісником війни", - зазначив дипломат.

Він нагадав, що цього дня бойовики напали із засідки на групу українських офіцерів на двох автомобілях, яка мала наказ "не відповідати на провокації". Тоді загинув український офіцер Геннадій Біліченко, який і став першою жертвою військових дій на Сході України.

Читайте також: Кулеба: Україна не є частиною «русского мира» і ніколи не буде

"Через лічені години вся Україна слухала перехоплену СБУ розмову Гіркіна з його куратором із Москви Александром Бородаєм. Обидва не стримували свого захвату... Мені особливо запам’яталася ця їхня теляча радість від убивства українця саме на християнське свято", - пише Щерба.

Посол наголошує, що хоч і минуло вже сім років, а кров на Сході України і далі ллється.

"Путін і компанія загрожують зараз ще більшою кров’ю, розміщуючи на кордоні України кількість військ, не бачену тут з часів Другої світової війни. Весь світ розмірковує, чи нападе Путін цього разу відкрито та у повну силу. Сподіваюся, це не так. Сподіваюся, він розуміє: в Україні його чекає все що завгодно, але не бліцкриг", - заявив дипломат.

Читайте також: Україна прагне вирішити конфлікт з РФ дипломатичним шляхом - Данілов

Він також нагадав, що близький до Кремля політтехнолог Тимофій Сергейцев опублікував статтю, де говорить про "колективну провину українського народу перед Росією та закликає після окупації проводити каральні акції проти українського населення у межах військових трибуналів".

"Біси цієї війни не сплять. Їм знову хочеться "свята", - висновує Щерба.

Як повідомлялося, останнім часом збройні сили Російської Федерації здійснюють нарощування військ поблизу державного кордону України на півночі, на сході й на півдні, а також в окупованому Криму. Крім того, зросла кількість випадків порушення перемир’я на сході України з боку збройних формувань РФ, є втрати серед бійців ЗСУ. Паралельно РФ веде пропагандистську кампанію на виправдання агресії проти України.

6 квітня також стало відомо, що окрім стягування військ до українського кордону Росія розпочала контрольну перевірку боєготовності армії.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-