Нове звернення України до Гааги: в Офісі генпрокурора розповіли про передані докази

Нове звернення України до Гааги: в Офісі генпрокурора розповіли про передані докази

Укрінформ
Офіс генерального прокурора направив до Міжнародного кримінального суду (МКС) в Гаазі інформаційне повідомлення щодо фактів віроломного вбивства українських військових під час Іловайської трагедії та оборони Донецького аеропорту, що містить фото, відео, письмові свідчення та опис речових доказів.

Про це в ексклюзивному інтерв’ю кореспонденту Укрінформу в Гаазі сказав заступник генерального прокурора України Гюндуз Мамедов.

«Матеріали містять фото, відео, письмові свідчення та опис речових доказів. Деякі з них отримані з відкритих джерел і свідчать про присутність збройних сил РФ у районі Іловайська у 2014 році. Загальна картина подій складена зі свідчень очевидців. Вони показують не тільки те, що відбувалось, а й дозволяють скласти уявлення про роль РФ у цих подіях, зокрема – її відповідальність за вчинення віроломства по відношенню до українських військових», - сказав він.

А ще зазначив, що інформаційне повідомлення варто розцінювати як доповнення, розширення, деталізацію інформації до тих загальних даних, що вже були передані до МКС.

«Це в тому числі є й підтвердженням того, що збройний конфлікт має характер міжнародного, а не внутрішнього. Офіс прокурора МКС уже відзначав події під Іловайськом як факт імовірного вчинення віроломного вбивства та поранення військовослужбовців. Зі своєї сторони, Офіс генерального прокурора хотів звернути увагу МКС на подробиці обставин та вказати на те, що саме на РФ покладається відповідальність за вчинене віроломство. Крім того, наприкінці грудня 2019 року, як окреме звернення, була передана інформація щодо позасудових страт українських військових у ході боїв за Іловайськ та Дебальцеве», - наголосив Мамедов.

Читайте також: Гюндуз Мамедов, заступник генерального прокурора України

За його словами, важко спрогнозувати коли суд може взятися за розгляд справи по суті.

«Діючий прокурор МКС пані Фату Бенсуда у грудні 2020 року зазначила, що ситуація в Україні відповідає критеріям для відкриття повноцінного розслідування, але для цього потрібно відправити матеріали і дочекатися рішення Досудової палати МКС, і вже після цього ми матимемо безпосередній процес у справі. Цим уже буде займатись новообраний прокурор МКС пан Карім Кхан. Але й генеральний прокурор, і я неодноразово говорили: щоб прискорити прийняття рішення, Україні необхідно ратифікувати Римський статут. Це дасть змогу пропустити стадію погодження Досудової палати МКС та перейти прокурору безпосередньо до розслідування», - пояснив заступник генпрокурора.

Як повідомляв Укрінформ, Офіс генерального прокурора направив до Міжнародного кримінального суду інформаційне повідомлення щодо фактів віроломного вбивства українських військових під час Іловайської трагедії та оборони Донецького аеропорту.

Прокурори Департаменту щодо злочинів, вчинених в умовах збройного конфлікту, Офісу генерального прокурора зібрали факти та докази, що підтверджують віроломне вбивство та поранення українських військових під час подій під Іловайськом 29 серпня 2014 року та при обороні Донецького аеропорту 19-21 січня 2015 року.

Інформаційне повідомлення підготовлене на основі матеріалів кримінальних проваджень, фото та відео з відкритих джерел, а також зібраних речових доказів.

Віроломні вбивства та поранення військовослужбовців Збройних сил та інших військових формувань України відбувались на тлі гуманітарних домовленостей.

Під час забезпечення у районі Іловайська «зеленого коридору» для виходу з оточення українських військовослужбовців, які склали зброю, по них, а також по автомобілю з символом «Червоного Хреста», було здійснено інтенсивні обстріли.

Читайте також: Міжнародний кримінальний суд отримав звернення України через події у ДАП і під Іловайськом

Це призвело до загибелі 366 українських військових, 429 - отримали поранення різного ступеню тяжкості, 300 - потрапили у полон, 24 - зникли безвісти.

Під час оборони Донецького аеропорту представники окупаційної адміністрації РФ в Донецькій області - так званий «міністр оборони ДНР» та ЗС країни-окупанта запросили режим тиші для евакуації з поля бою тіл загиблих та поранених.

Проте перемир’я було використано для прихованого мінування позицій ЗСУ та після його завершення віроломного підриву. Тоді загинули 25 військовослужбовців, 22 захопили у полон, одного полоненого було вбито.

Віроломне вбивство в умовах збройного конфлікту є воєнним злочином та порушує статтю 37 Додаткового протоколу до Женевських конвенцій 1949, що забороняє «вбивати, завдавати поранення або брати в полон противника, вдаючись до віроломства».

11 грудня 2020 року Міжнародний кримінальний суд у Гаазі ухвалив рішення про завершення попереднього вивчення ситуації в Україні, а це означає, що на тимчасово окупованих територіях Криму й сходу України мали місце воєнні злочини і злочини проти людяності. Й вони можуть бути повноцінно розслідувані.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-