МЗС: Україна не прийме на віру не підтверджену версію Ірану про збиття літака МАУ

МЗС: Україна не прийме на віру не підтверджену версію Ірану про збиття літака МАУ

Укрінформ
Україна не прийме на віру будь-яку озвучену, але не підтверджену реальними доказами версію збиття Іраном 8 січня 2020 року літака компанії "Міжнародні авіалінії України".

Як передає Укрінформ, про це заявляє Міністерство закордонних справ.

МЗС України звернуло увагу на коментарі представників Міністерства закордонних справ Ірану у справі збиття Іраном літака МАУ (рейс PS752).

"Замість того, щоб взяти до уваги об'єктивні зауваження, що ґрунтуються на міжнародному досвіді розслідування авіакатастроф, іранська сторона вдалася до безвідповідальних звинувачень у неконструктивності української сторони.

Іранська сторона маніпулює, коли каже, що під час двох раундів переговорів були надані пояснення щодо причин катастрофи. Ці причини мало б офіційно підтвердити і технічне розслідування, яке Іран повинен був проводити відповідно до норм міжнародного права, і у фінальному звіті, що був опублікований лише у березні цього року - через понад 14 місяців з дня катастрофи. Іран наполягає на версії людської помилки як єдиній вірній. При цьому, відсутній аналіз причин і ланцюга подій, що призвели до неї, якщо така помилка дійсно стала фатальною. Це не могло не викликати справедливого обурення і розчарування української сторони", - наголошує МЗС.

Читайте також: В Ірані десятьом чиновникам висунули обвинувачення у причетності до збиття літака МАУ

У міністерстві запевняють, що "Україна налаштована на ґрунтовне і конструктивне співробітництво з Іраном. Сам лише факт подачі понад 90 сторінок коментарів до проєкту фінального звіту за результатами технічного розслідування, переданих Ірану у лютому цього року, є достатнім доказом цього".

У МЗС зауважили , що коментарі України враховані не були.

"Україна не прийме на віру будь-яку озвучену, але не підтверджену реальними доказами, версію збиття PS752. Іран, натомість, всіма силами намагається просунути вигідну для себе версію про людську помилку, і що дивує, Іран навіть не намагається проаналізувати причини, які призвели до фатальної помилки, якщо вона дійсно була причиною катастрофи. Це означає, що правильні висновки не будуть зроблені, і безпека цивільної авіації не покращиться. Це також означає, що будь-яке цивільне судно у повітряному просторі Ірану може в будь-який момент бути збитим, і повторити долю PS752", - наголосили у МЗС.

Читайте також: Катастрофа літака МАУ: Єнін обговорив зі спецпредставником Держдепу звіт Ірану

Українські дипломати підкреслили, що "іншим і не менш яскравим прикладом невиконання Іраном своїх міжнародно-правових зобов’язань став вкрай низький рівень співробітництва між слідчими і правоохоронними органами в рамках Договору про надання взаємної правової допомоги в цивільних та кримінальних справах між Україною та Іраном, а також Монреальської конвенції 1971 року".

"Українська сторона зі ЗМІ дізналась про десятьох осіб, яким пред’явлено звинувачення у зв’язку зі збиттям українського літака. Іран в рамках зазначених механізмів не повідомив Україну, незважаючи на численні запити, ані про імена та посади цих осіб, ані навіть про статтю, яка їм інкримінується", - заявли у МЗС.

"Саме тривалість, ефективність і неупередженість всіх видів розслідувань і є визначальним фактором утворення певної паузи, яка триває з моменту останньої зустрічі сторін у жовтні 2020 року. Іран досі не надав Україні левову частину матеріалів, включаючи факти та докази, які обіцяв надати пів року тому.

Читайте також: Україна вимагатиме від Ірану продовжити розслідування катастрофи літака МАУ – Єнін

Попри це, найголовніше, що Іран заборгував родинам загиблих – це правда. Україна черговий раз підкреслює свій твердий намір зробити все можливе для її розкриття. Україна також вірить, що у керівництва Ірану достатньо сміливості, мудрості та далекоглядності не тільки для того, щоб взяти на себе відповідальність за катастрофу, але і щоб прийняти усі її наслідки", - наголошують у МЗС.

Як повідомляв Укрінформ, прокуратура Ірану 6 квітня висунула обвинувачення проти 10 посадовців у зв'язку зі збиттям літака МАУ.

Літак виконував рейс PS752 за маршрутом Тегеран-Київ. На його борту перебували 176 людей - громадяни Ірану, Канади, України, Швеції, Афганістану та Великої Британії. Всі вони загинули.

Іранська влада після кількох днів заперечень визнала, що український літак був збитий зенітно-ракетним комплексом протиповітряної оборони.

Читайте також: Іран оприлюднив остаточний звіт щодо катастрофи українського літака

20 лютого в Ірані заявили про завершення розслідування у справі про авіакатастрофу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-