Комітет рекомендує Раді ухвалити за основу законопроєкт про конституційну процедуру

Комітет рекомендує Раді ухвалити за основу законопроєкт про конституційну процедуру

Укрінформ
Комітет Верховної Ради з питань правової політики рекомендує парламенту ухвалити за основу доопрацьований законопроєкт №4533 "Про конституційну процедуру".

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Інформаційне управління Апарату Верховної Ради

"За результатами розгляду Комітет вирішив подати на розгляд Верховної Ради доопрацьований проєкт Закону про конституційну процедуру №4533 та рекомендувати Верховній Раді за результатами розгляду в повторному першому читанні прийняти його за основу, скоротивши наполовину строк на внесення пропозицій та поправок", - йдеться у повідомленні.

Законопроєкт доповіла народний депутат Ольга Совгиря. Вона нагадала, що Венеційська комісія у своєму висновку схвалила проєкт Закону в цілому та саму модель діяльності Конституційного Суду.

«У порівнянні з першим читанням змінено важливе положення: збережено наявний порядок прийняття рішень КСУ, тобто рішення приймається 10-голосами. Також залишаємо кворум суддів КСУ - 12 присутніх», - зазначила Совгиря.

Читайте також: Висновок Венеціанської комісії щодо закону про КСУ: згодні, але не з усім

Також депутат повідомила, що запроваджено прозору процедуру притягнення суддів КСУ до дисциплінарної відповідальності з градацією дисциплінарних стягнень залежно від тяжкості вчиненого суддею правопорушення; передбачається надання КСУ повноваження унормування процедури розгляду питань, які не врегульовані законом про конституційну процедуру, при цьому із забороною ухвалення підзаконних актів, які суперечили б закону; запроваджуються більш гнучкі правила викладення суддями КСУ окремих думок.

Як повідомляв Укрінформ, Верховна Рада 28 січня відправила на повторне перше читання законопроєкт №4533 «Про конституційну процедуру» щодо збільшення мінімального кворуму для ухвалення рішень Конституційним судом (КСУ).

27 жовтня КС визнав неконституційною статтю 366-1 Кримінального кодексу, що передбачала покарання за недостовірне декларування. Також КС визнав неконституційними повноваження НАЗК з перевірки декларацій чиновників, моніторингу способу життя суб'єктів декларування, встановлення своєчасності подання декларацій, положення про відкритий доступ до декларацій в Єдиному державному реєстрі.

Читайте також: Венеційська комісія підтримує залучення міжнародних фахівців до відбору суддів КСУ – експерт

Президент України 25 листопада звернувся до Венеційської комісії із терміновим запитом щодо оцінки конституційної ситуації, яка виникла після рішення КСУ від 27 жовтня.

У висновках Венеційської комісії йдеться, що Конституційний Суд України потребує реформування і деполітизації.

Президент України пообіцяв врахувати позицію Венеційській комісії при проведенні судової реформи.

Зеленський має намір запропонувати Комісії з питань правової реформи при Президентові уважно опрацювати надані рекомендації та врахувати їх під час підготовки подальших кроків для реформування судової системи.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-