Печерський райсуд призначив розгляд запобіжного заходу Тупицькому на 2 квітня

Печерський райсуд призначив розгляд запобіжного заходу Тупицькому на 2 квітня

Укрінформ
До Печерського райсуду столиці надійшло клопотання від прокуратури про обрання запобіжного заходу Олександру Тупицькому у справі Державного бюро розслідувань.

Про це повідомив у коментарі Укрінформу прессекретар суду Віталій Чергавий.

“До Печерського райсуду подали клопотання про обрання запобіжного заходу Олександру Тупицькому. Клопотання розгляне слідчий суддя Сергій Вовк о 10-й годині 2 квітня ”, - сказав він.

Водночас, як стало відомо агентству від джерел, дотичних до процесу, прокуратура просить обрати Тупицькому запобіжний захід у вигляді застави розміром 45 тис. грн.

Крім того, суд проситимуть зобов’язати Тупицького не відлучатися з населеного пункту, в якому він проживає, носити електронний засіб контролю, здати на зберігання паспорт для виїзду за кордон, не відвідувати будівлю Конституційного Суду, а також утриматися від спілкування зі свідками у кримінальній справі, серед яких є і працівники Секретаріату Конституційного Суду.

Читайте також: У Верховному Суді оскаржили указ про скасування призначення Тупицького і Касмініна до КСУ

Як повідомляв Укрінформ, представники держохорони у понеділок, 29 березня, не пустили Олександра Тупицького і Олександра Касмініна у приміщення Конституційного Суду.

Крім того, у КС з 27 березня не працює сайт суду. До з’ясування обставин усю інформацію поки що публікуватимуть на сторінці КС у Фейсбуці.

Президент Володимир Зеленський 27 березня скасував укази експрезидента Віктора Януковича про призначення Олександра Тупицького та Олександра Касмініна суддями КСУ.

До такого кроку Зеленський вдався за день до закінчення терміну дії указу про відсторонення Тупицького від посади судді, який спливав 28 березня.

Читайте також: Тупицький скликає спецзасідання КСУ, щоб розглянути своє звільнення

Зеленський зазначив, що укази Януковича від 2013 року про призначення Тупицького і Касмініна скасовано за результатами «аудиту указів експрезидента, проведеного на виконання рішення РНБО».

Наприкінці грудня 2020 року слідчі ДБР повідомили про підозру Олександру Тупицькому у порушенні ч. 2 ст. 384, ст. 386 ККУ (завідомо неправдиві показання, поєднані зі штучним створенням доказів захисту, підкуп свідка з метою відмови від дачі показань). Справа стосується приватизації Зуївського енергомеханічного заводу в Донецькій області.

Варто зазначити, що суддя КС на час здійснення повноважень користується недоторканістю.

У 12 розділі Конституції вказано, що без згоди КСУ суддю не може бути затримано або утримувано під вартою чи арештом до винесення обвинувального вироку судом, за винятком затримання судді під час голосування або відразу ж після вчинення тяжкого або особливо тяжкого злочину.

Суддю також не може бути притягнуто до відповідальності за голосування у зв’язку з ухваленням судом рішень та надання ним висновків, за винятком вчинення злочину або дисциплінарного проступку.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-