США закликають Україну переглянути законопроєкт про корпоратизацію Укроборонпрому

США закликають Україну переглянути законопроєкт про корпоратизацію Укроборонпрому

Укрінформ
Ухвалений у першому читанні законопроєкт щодо корпоратизації державного концерну «Укроборонпром» створює можливість для України продовжувати рухатися шляхом реформування сектору ОПК, однак він містить певні аспекти, які потребують підвищення прозорості.

Як повідомляє кореспондент Укрінформу, про це заявила Тимчасова повірена у справах США в Україні Крістіна Квін під час пресконференції на тему «Впровадження стандартів корпоративного управління в оборонній промисловості України».

Квін зазначила, що адміністрація президента США Джо Байдена продовжуватиме надавати допомогу Україні, а основні заходи будуть спрямовані на демократизацію нашої держави, належним чином інтегрованої до євроатлантичної спільноти. За її словами, Україна вже кілька разів засвідчувала прагнення впровадити євроатлантичні цінності й наблизитися до західної економіки. Водночас, як зауважила Квін, корупція є постійною загрозою, яка підриває прогрес України.

У цьому контексті вона нагадала, що минулого року розпочалася реформа українського ОПК для підвищення прозорості та зменшення корупційних ризиків. Зокрема, уряд вживає заходів, щоб реформувати Укроборонпром, провести аудит, створити відповідний план та оновити внутрішні документи, крім того, Верховна Рада ухвалила кілька законопроєктів щодо реформування даного сектора.

«Успішні реформи потребують постійних заходів. Наразі прогрес зупинився і зараз рухається у зворотному напрямку. Законопроєкт щодо корпоратизації Укроборонпрому створює можливість для України продовжувати рухатися в бік реформування сектору ОПК і в цій редакції створює належну гнучкість для раціоналізації державного оборонно-промислового комплексу», - сказала Квін.

Водночас вона зауважила, що є певні аспекти, які потребують підвищення прозорості, тому США звертаються до зацікавлених сторін України переглянути законопроєкт, аби він відповідав практикам OECD (Організації економічного співробітництва та розвитку), на основі яких було розроблено нову систему управління підприємствами оборонно-промислового комплексу.

Тимчасова повірена у справах США в Україні також висловила занепокоєння щодо незалежності наглядової ради підприємств ОПК. За її словами, якщо наглядова рада буде виключно державною, це зменшить привабливість українського ОПК для зовнішніх інвесторів, а це дуже важливий аспект.

«Ми заохочуємо Україну врахувати принципи OЕCD при розробці ключових документів, зокрема, стратегії розвитку національного ОПК та підготовці різних законопроєктів. Україна має продовжувати процес реформування і боротьби з корупцією не тільки в секторі оборони, а й в інших секторах економіки та в суспільстві. США продовжуватимуть надавати допомогу на шляху до євроатлантичної інтеграції і в реалізації цих реформ», - резюмувала Квін.

Читайте також: Укроборонпром звернувся до СБУ, бо може втратити контроль над одним з підприємств

Як повідомляв Укрінформ, Верховна Рада 29 січня ухвалила у першому читанні законопроєкт №3822 «Про особливості реформування підприємств оборонно-промислового комплексу державної форми власності», необхідний для реорганізації держконцерну "Укроборонпром".

Документом, зокрема, передбачається перетворення Укроборонпрому на акціонерне товариство, утворення бізнес-об’єднань (ГБО) у формі акціонерних товариств, а також господарських товариств на базі підприємств концерну.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-