Говорити про кримінальну відповідальність за «харківські угоди» ще рано – Венедіктова

Говорити про кримінальну відповідальність за «харківські угоди» ще рано – Венедіктова

Укрінформ
Говорити про притягнення народних депутатів до кримінальної відповідальності за голосування в парламенті за «харківські угоди» ще рано.

Про це зазначила у коментарі журналістам у середу генпрокурор Ірина Венедіктова.

«Санкції РНБО - це політичне рішення. Щодо юридичної відповідальності за голосування депутатів - це велика абстракція, бо ми в таких голосуваннях можемо розбивати на якісь речі. Чи буде кримінальна відповідальність, чи ні - покаже тільки розслідування. На сьогоднішній день іще рано про це говорити», - сказала вона.

При цьому Венедіктова зауважила, що прокурори не можуть притягувати народних депутатів до відповідальності за їх волевиявлення.

«А з іншого боку, коли побачимо, що вони порушували технічні правила - кнопкодавство, то завжди буде юридична казуїстика», - зазначила генпрокурор.

Читайте також: Разумков - про «Харківські угоди»: Депутати не несуть відповідальності за голосування

Вона також нагадала, що у лютому поточного року прокуратура оголосила підозру експрезиденту Януковичу у держзраді за укладання «харківських угод». На думку Венедіктової, ця підозра є знаковою, з точки зору притягнення до кримінальної відповідальності. У той же час, зауважила Венедіктова, треба розрізняти кримінальну підозру і санкції РНБО, які є політичним рішенням.

Як повідомляв Укрінформ, 17 березня у ВР було зареєстровано законопроєкт щодо денонсації «харківських угод».

«Харківські угоди» були підписані 21 квітня 2010 року у Харкові президентами України Віктором Януковичем та РФ Дмитром Мєдвєдєвим.

27 квітня 2010 року Верховна Рада зі скандалом ратифікувала «харківські угоди». Згідно домовленостей, термін базування Чорноморського флоту РФ в Україні продовжувався на 25 років.

11 березня 2021 року Рада національної безпеки і оборони доручила Службі безпеки України вивчити обставини голосування народних депутатів шостого скликання за харківські угоди та у разі підтвердження ознак державної зради - порушити кримінальні справи за ст. 111 Кримінального кодексу України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-