Зеленський хоче, аби правоохоронці та чиновники викладалися на 200% у боротьбі з екозлочинністю

Зеленський хоче, аби правоохоронці та чиновники викладалися на 200% у боротьбі з екозлочинністю

Укрінформ
Президент Володимир Зеленський вважає недостатньою інформацію щодо покарання за резонансні злочини з видобутку бурштину та ліквідовані злочинні схеми у сфері вирубки лісу й обігу деревини.

Про це він заявив у відеозверненні, записаному для спільної наради керівників правоохоронних та інших державних органів з питань дотримання вимог законодавства у сфері охорони навколишнього природного середовища, протидії кримінальним правопорушенням проти довкілля, повідомляє Укрінформ з посиланням на пресслужбу глави держави.

Президент, зокрема, нагадав про екологічне лихо від незаконного видобутку бурштину та розповів, що вже реалізовано низку кроків щодо легалізації видобутку та притягнення до відповідальності незаконних видобувачів.

«Проте, ще недостатньо інформації про покарання за резонансні злочини у цій сфері, передусім – вчинені організованими групами. Хотілося б також почути, що зроблено для приведення у придатний стан лісових земель, які в результаті варварського полювання на бурштин перетворилися на пустелі», – підкреслив Зеленський.

Також, за його словами, болючою темою залишається необхідність посилення охорони лісового фонду України. Зазначається, що 2019 року глава держави підписав закон про заборону здійснення суцільних рубок на гірських схилах Карпатського регіону.

Читайте також: Посилення боротьби з екологічними злочинами має бути серед пріоритетів - Зеленський

«Але громадяни поки що не отримали належної інформації про ліквідовані злочинні схеми у сфері обігу деревини, зокрема й посадки чиновників, причетних до них. Слабкою є й протидія контрабандному переміщенню деревини через митний кордон України», – наголосив Президент.

Крім того, він акцентував на зоні відчуження довкола Чорнобильської АЕС, де 30 років триває безпрецедентний процес самовідновлення природних комплексів, притаманних цій території в минулому, без втручання людини.

Читайте також: Сільське господарство в Україні має стати кліматично орієнтованим - Міндовкілля

«Це унікальний процес! Тому головною метою діяльності в Чорнобильській зоні є мінімізація екологічно негативних наслідків аварії та безумовна безпека в поводженні з радіоактивними відходами», – зауважив Зеленський.

Президент наголосив, що масштаби та суспільна небезпека екологічної злочинності вимагають від правоохоронних та інших державних органів роботи на 200 відсотків своїх можливостей, а посилення боротьби з правопорушеннями у сфері охорони довкілля повинно бути одним із основних пріоритетів кримінальної політики.

Фото: ОП

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-