Рада направила до КСУ законопроєкт щодо НАБУ та Держбюро розслідувань

Рада направила до КСУ законопроєкт щодо НАБУ та Держбюро розслідувань

Укрінформ
Верховна Рада включила до порядку денного сесії і направила на висновок КСУ проєкт закону "Про внесення змін до статей 85 та 106 Конституції України (щодо порядку призначення на посади та звільнення з посад директора Національного антикорупційного бюро України і директора Державного бюро розслідувань)".

Відповідну постанову підтримали 267 народних депутатів, передає кореспондент Укрінформу.

Законопроєктом №5133 пропонується наділити Верховну Раду такими повноваженнями, як надання згоди на призначення на посаду за результатами конкурсного відбору та звільнення з посади Президентом України директора Національного антикорупційного бюро, а також директора Державного бюро розслідувань.

Це пропонується передбачити у нових пунктах 25-1 та 25-2 статті 85 Конституції України.

Крім цього, пропонується доповнити статтю 106 Конституції новими пунктами 11-1 та 11-2, встановивши, що Президент має повноваження призначати і звільняти з посади за згодою Верховної Ради директора НАБУ та директора ДБР.

Читайте також: Конституційні зміни: вдосконалити НАБУ і ДБР чи Ситника зняти?

"Метою запропонованих законопроєктом змін є закріплення особливого порядку призначення на посади та звільнення з посад директора Національного антикорупційного бюро України та директора Державного бюро розслідувань Президентом України за згодою Верховної Ради, що забезпечить максимальну незалежність зазначених державних правоохоронних органів, не порушуючи балансу конституційних повноважень глави держави та парламенту України", - йдеться у пояснювальній записці.

Як повідомляв Укрінформ, Конституційний суд восени 2020 року визнав неконституційною процедуру призначення директора НАБУ, яка була визначена у профільному законі. Згідно з нею президент призначав директора бюро одноособово з-поміж претендентів, відібраних конкурсною комісією.

Читайте також: Новий законопроєкт про НАБУ: чим зарадить і які містить ризики

Директор Державного бюро розслідувань призначається на посаду Президентом України за поданням комісії з проведення конкурсу на зайняття посади директора Державного бюро розслідувань.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-