Експерти України і США запропонували урядам 12 пунктів стратегічного партнерства

Експерти України і США запропонували урядам 12 пунктів стратегічного партнерства

Відео
Укрінформ
Українські та американські політики, дипломати та експерти виступили зі спільним зверненням до урядів обох держав, у якому запропонували дванадцять положень як дороговказ для посилення стратегічного партнерства між Сполученими Штатами та Україною.

Як повідомляє кореспондент Укрінформу, представив спільне звернення українських та американських діячів «12 пунктів стратегічного партнерства між Сполученими Штатами та Україною» голова Київського Безпекового Форуму, прем’єр-міністр України 2014-2016 років Арсеній Яценюк.

«Для того, щоб ми стали сильнішими, щоб наші відносини стали взірцем того, як боротися за демократію і успіх наших країн, американські і українські політики, дипломати, представники неурядового сектора, експерти підписали відозву з 12 пунктів», - сказав на презентації звернення Яценюк.

Він зупинився на трьох базових, на його думку, речах, які необхідно зробити у двосторонніх відносинах України і США.

Читайте також: Яценюк хоче нову платформу замість «Мінська» - зі США

«Завдання номер один для української влади - це продовження курсу реформ, який ми розпочали у 2014 році… Друге – це безпека Української держави, яка всеціло підтримується американською адміністрацією, починаючи з постачання летального та нелетального озброєння і закінчуючи запровадженням усіх видів санкцій, у тому числі й санкцій проти РФ за незаконну анексію Криму, захоплення Донецька і Луганська… І третє ключове, окрім безпеки України, - це безпека світу, а безпека світу – це членство України в НАТО», - сказав голова Київського Безпекового Форуму.

У цьому контексті він нагадав, що у 2008 році Україні чітко сказали, що двері НАТО відкриті.

«Тепер тільки залишилося, щоб Україна зайшла в ці двері, і нова американська адміністрація за свою каденцію зробила все можливе, щоб Україна підписала План дій щодо членства в НАТО. Це питання світової безпеки, це відповідь на запитання, чи можливий повноцінний мир у Європі. Так, можливий, якщо Україна стане членом як НАТО, так і ЄС», - переконаний експрем’єр.

Звернення було ініційоване Київським безпековим форумом, який підтримали Львівський безпековий форум та Український кризовий медіа центр (УКМЦ). 

З американського боку співініціаторами звернення стали авторитетний міжнародний аналітичний центр Атлантична рада (США), а також колишні посли Сполучених Штатів в Україні.

Читайте також: У 2014 році не всі на Заході вірили, що Україна буде воювати – Яценюк

З боку США його підписали, зокрема, колишній спеціальний представник уряду США з питань України у 2017-19 роках Курт Волкер, колишній заступник державного секретаря США з глобальних відносин у 2001-09 роках Пола Добрянська, ексзаступник генерального секретаря НАТО Александр Вершбоу, колишні посли Сполучених Штатів в Україні Джон Гербст, Марія Йованович, Стівен Пайфер, Роман Попадюк, Вільям Тейлор, а також члени Конгресу Сполучених Штатів, високопоставлені дипломати та відомі експерти, включно з відомим політологом, професором Стенфордського університету Френсісом Фукуямою.

Серед українських підписантів – народні депутати, голова Київського Безпекового Форуму і колишній прем’єр-міністр Арсеній Яценюк, заступниця голови Верховної Ради Олена Кондратюк, співголова Львівського безпекового форуму і заступниця голови Верховної Ради у 2014-19 роках Оксана Сироїд, колишні секретарі РНБО Володимир Горбулін, Олександр Турчинов та Андрій Парубій, голова Комітету Верховної Ради з питань інтеграції України до ЄС Іванна Климпуш-Цинцадзе, громадські діячі Йосиф Зісельс і Мирослав Маринович, дипломати Володимир Огризко, Данило і Маркіян Лубківський, Валерій Чалий, Костянтин Єлісєєв, Володимир Василенко, Юрій Щербак, Олег Шамшур, Олександр Моцик, Володимир Хандогій, Роман Безсмертний.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-