Берлін не припинить наполягати на транзитній ролі України – Меркель

Берлін не припинить наполягати на транзитній ролі України – Меркель

Укрінформ
Берлін буде продовжувати намагатися забезпечувати транзитну роль України для постачання російського газу.

Про це заявила канцлер ФРН Ангела Меркель на спільній з французьким президентом Еманюєлем Макроном прес-конференції за підсумками засідання франко-німецької Ради оборони та безпеки, передає кореспондент Укрінформу.

Меркель підкреслила, що Берлін постійно докладав зусиль, аби Україна продовжувала виконувати функції транзитної держави для російського газу. «Ми будемо продовжувати й далі це робити, в тому числі в рамках роботи з Україною і Росією в Мінському форматі», - запевнила вона.

Питання «Північного потоку 2» було «інтенсивно та відверто обговорено» під час німецько-французької Ради. Меркель повторила свою позицію, що Німеччина вважає проєкт суто економічним, «але з політичними ускладненнями», який «відіграє велику роль у трансатлантичних відносинах». Екстериторіальні санкції вона засудила.

Політик також сказала, що Берлін не поділяє думку про односторонню залежність Європи від Росії в контексті імпорту газу. ЄС має, за словами канцлера, важливий стратегічний інструмент у вигляді Третього енергетичного пакету, який надає «певні можливості у перемовинах», щоб не поставити себе в залежність.

Глава німецького уряду зазначила, що стратегічно важливо залишатися з Росією в діалозі з багатьох питань, у тому числі геостратегічних, попри «дуже глибокі розбіжності». У цьому контексті вона додала, що відносно ситуації в Україні «останніми місяцями спостерігається мало кроків» з боку РФ, це питання треба тримати на порядку денному, для чого також треба залишатися в діалозі з Путіним.

Читайте також: Новий лідер ХДС не бачить проблеми в Nord Stream 2: Німеччина купувала газ у СРСР

Як повідомляв Укрінформ, 94% спірного трубопроводу «Північний потік – 2» між Росією та Німеччиною довжиною 1234 км і вартістю 10 млрд євро вже завершені. Наразі бракує загалом близько 150 км - по 75 км на обох лініях. Роботи з прокладання труб були зупинені наприкінці 2019 року через оголошення США санкцій. Наразі російська сторона намагається знайти шляхи завершити будівництво власними силами, але західні компанії через санкції відмовляються сертифікувати та страхувати газогін.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-