Лукашенко направив Зеленському привітання з Днем Незалежності

Лукашенко направив Зеленському привітання з Днем Незалежності

Укрінформ
Президент Білорусі Олександр Лукашенко направив привітання з нагоди Дня Незалежності України Президенту України Володимиру Зеленському та екс-президенту Леоніду Кучмі.

Про це повідомило держагентство БЕЛТА, передає Укрінформ.

«Давні традиції дружби і добросусідства є основою ефективної взаємодії Білорусі й України в непростих умовах сучасного світу», - йдеться у привітанні Президента Зеленському.

Лукашенко підтвердив зацікавленість у розширенні всебічного українсько-білоруського співробітництва на принципах рівності та поваги, розвитку конструктивного партнерства як на національному, так і на регіональному рівні. Він побажав українському колезі міцного здоров'я та успіхів у відповідальній державній діяльності, а народові України - миру, стабільності і благополуччя.

Також Лукашенко привітав зі святом другого президента України, голову благодійного фонду "Україна" Леоніда Кучму. «Упевнений, що білорусько-українське партнерство буде і далі незмінно розширюватися на благо наших народів», - написав Лукашенко.

Як повідомляв Укрінформ, напередодні Президент України Володимир Зеленський в інтерв'ю телеканалу Euronews сказав, що президенту Білорусі Олександру Лукашенку слід провести у країні нові вибори, щоб заспокоїти народ і розвіяти сумніви в результатах.

Читайте також: Речник МЗС України - про події в Білорусі: Прокладати собі дорогу кийками - шлях у нікуди

Після цього офіційний представник МЗС Білорусі Анатолій Глаз заявив, що "в цей відверто непростий для нашої країни момент хотілося б відчути якусь підтримку або хоча б розуміння, а не слухати вже заїжджені з усіх боків поради. Зараз точно ми маємо потребу не в них".

У понеділок прес-секретар українського МЗС на запитання ЗМІ щодо недавніх заяв прес-секретаря МЗС Білорусі відповів, що Україна прагнула і прагне до дружніх відносин з Білоруссю і бажає сусідній держави з гідністю пройти всі випробування, зміцнити свою незалежність і демократію. У МЗС зазначили, що розуміють «емоційну перевантаженість колег з білоруського МЗС», але «радять не відкидати цінних дружніх порад».

У Білорусі два тижні тривають масові протести проти фальсифікації результатів президентських виборів 9 серпня. За офіційними даними, Олександр Лукашенко, який керує країною з 1994 року, набрав 80,1% голосів виборців, опозиційний кандидат Світлана Тихановська - 10,1%.

Силовики жорстоко розганяли протестувальників, застосовуючи гумові кулі, світлошумові гранати і водомети. З початку протестів було затримано більше 6,7 тисячі осіб. До лікарні потрапили щонайменше 250 осіб. Білоруські правозахисники повідомили про принаймні п'ятьох загиблих під час протестів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-