Зміцнення позицій РФ у Білорусі не відповідає інтересам України — Кулеба

Зміцнення позицій РФ у Білорусі не відповідає інтересам України — Кулеба

Укрінформ
Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба заявив, що будь-яке подальше зміцнення позицій Росії в Білорусі не відповідає національним інтересам України.

Про це він сказав на спільній пресконференції з федеральним міністром закордонних справ Німеччини Гайко Маасом у понеділок у Києві, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“Україна зацікавлена у незалежній, демократичній Білорусі. І тому будь-яке подальше зміцнення позицій Росії в Білорусі не відповідає національним інтересам України. У нас дуже довгий кордон із Білоруссю, і ми маємо розуміти, що принаймні ця частина кордону залишатиметься для нашої країни безпечною і дружнім кордоном”, - заявив Кулеба.

Він також зауважив, що не порівнював би Революцію гідності, що відбулася в Україні 2014 року, і нинішні події в Білорусі.

“Зовні вони можуть здаватися подібними, але між ними є одна фундаментальна відмінність — у 2014 році українці повстали за розвиток своєї держави як європейської, це було питання вибору: повернення в простір, контрольований Росією, або продовження руху у велику європейську родину. Ми не бачимо цього вибору зараз у Білорусі. Ми вважаємо, що білоруси насамперед висловлюють своє невдоволення правлячою елітою, яка десятиліттями утримує владу в країні. Але не йдеться зараз у Білорусі про вибір руху цієї країни”, - сказав глава МЗС.

За його словами, Україна відчула справжню підтримку Заходу вже після Революції гідності.

“В ході Майдану і Революції гідності ми відчували політичну підтримку, відчували заяви, які лунали з Заходу, але по-справжньому машина підтримки розгорнулася після того, як була підписана Угода про Асоціацію між Україною і Європейським Союзом”, - сказав Кулеба.

На його думку, насамперед вибір має зробити білоруський народ, і вже на основі цього вибору Європейський Союз буде ухвалювати рішення про те, як надалі підтримувати Білорусь.

“Але ще раз наголошую — ми категорично не приймаємо насильство проти протестувальників. Україна — це держава, у якій право на протест є практично священним. Але нам надзвичайно важлива незалежна демократична Білорусь, і прізвище того, хто стоятиме на чолі цієї Білорусі, є другорядним”, - заявив Кулеба.

Читайте також: Кулеба запросив Німеччину долучитися до платформи з деокупації Криму

Як повідомлялося, федеральний міністр закордонних справ Німеччини Гайко Маас перебуває в Україні з візитом.

У Білорусі два тижні тривають масові протести проти фальсифікації результатів президентських виборів, які відбулися 9 серпня. За офіційними даними, Олександр Лукашенко, який керує країною з 1994 року, набрав на них 80,1% голосів виборців, опозиційний кандидат Світлана Тихановська - 10,1%.

Силовики жорстоко розганяли протестувальників, застосовуючи гумові кулі, світлошумові гранати і водомети. Від початку протестів було затримано понад 6,7 тис. людей. До лікарні потрапили щонайменше 250 осіб. Білоруські правозахисники повідомили про принаймні п'ятьох загиблих під час протестів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-