Спроби РФ показати себе домінуючою силою у Чорному морі провокують НАТО – експерт

Спроби РФ показати себе домінуючою силою у Чорному морі провокують НАТО – експерт

Укрінформ
Росія, нарощуючи свої військові угруповання в районі Чорного моря, провокує чорноморські країни і НАТО сприймати її як ворога і загрозу їхній безпеці.

Таку думку висловив президент Центру глобалістики «Стратегія XXI» Михайло Гончар у програмі «Насправді: Крим» на телеканалі «ДОМ».

«Спроби Росії показати себе домінуючою силою у Чорному морі - де-факто вона такою є, але її права і позиції не є бездоганними в цьому сенсі. І тому невипадковими є, наприклад, і нарощування морського угруповання у Чорному морі, і нарощування сухопутних сил на території Кримського півострова, яке триває.

І ми бачимо реакцію сусідніх чорноморських країн. Румунія не так давно у своїй стратегії національної безпеки назвала Росію противником. Тобто то, що раніше було більш обтічним, тепер дуже чітко ідентифіковано як загроза національній безпеці », - сказав він.

Експерт висловив думку, що таким чином, нарощуючи угруповання збройних сил, Росія провокує країни Північноатлантичного альянсу: «Так чи інакше три країни Чорного моря є членами Альянсу, і вони не можуть спокійно спостерігати за тим, як Росія в односторонньому порядку нарощує своє угруповання. Вони теж повинні подбати про свою безпеку ».

Гончар також вважає, що своїми діями у Чорному морі Росія сама спровокувала погіршення відносин з Туреччиною: «Якби, використовуючи факт окупації Криму і домінування у Чорному морі, Росія не стала влазити в інші регіони, зокрема, в східне Середземномор'я, Сирію і Лівію. І ось це вже звернуло на себе увагу не стільки через призму проблем в самому Чорному морі, скільки через цей ланцюжок проблем, який потягнувся. Звідси і пішло, наприклад, посилення напруженості між Туреччиною і Росією, які до недавнього часу були майже партнерами. А тепер ми бачимо дуже жорстке протистояння».

Читайте також: Присутність українських військ у Херсонській області збільшиться - голова ОДА

Раніше представник Головного управління розвідки Міністерства оборони України Вадим Скібіцький в інтерв'ю Укрінформу заявив, що стратегічний план застосування Збройних сил РФ для створення сухопутного коридору в окупований Крим залишається в планах Росії. Він повідомив, що військова розвідка «має певну інформацію також щодо навчань, які проводяться за таким самим сценарієм, та інших дій».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-