Голосування на референдумі РФ мешканців окупованого Донбасу і Криму є незаконним – МЗС

Голосування на референдумі РФ мешканців окупованого Донбасу і Криму є незаконним – МЗС

Укрінформ
Голосування мешканців окупованого Донбасу з російськими паспортами та окупованого Криму на конституційному референдумі РФ є незаконним з точки зору міжнародного права і грубим порушенням державного суверенітету України

Про це йдеться у коментарі Міністерства закордонних справ України, оприлюдненому в п’ятницю, 19 червня.

«У Міністерстві закордонних справ України сприймають заяви російської окупаційної адміністрації про наміри забезпечити голосування мешканців окупованих територій Донбасу з незаконно виданими паспортами громадянина РФ на російському референдумі про зміни до Конституції як чергову спробу порушення державного суверенітету та територіальної цілісності України», - йдеться у повідомленні.

У зовнішньополітичному відомстві підкреслили, що рішення про масову видачу російських паспортів громадянам України на окупованих територіях Донбасу становить грубе втручання у внутрішні справи та є продовженням російських спроб повзучої анексії українського Донбасу.

«Україна разом з іноземними партнерами неодноразово вказувала на те, що незаконна паспортизація на окупованих територіях Донбасу розглядається як свідомий крок, спрямований на руйнування Мінських домовленостей, стороною яких є РФ», - акцентували в МЗС.

Читайте також: Путін використає паспортизацію Донбасу на референдумі про своє "обнулення" – Bild

Незаконним як з точки зору українського законодавства, так і міжнародного права, стане проведення голосування і на території тимчасово окупованого Криму, як і всі попередні так звані вибори, проведені окупаційною владою на території півострова, зазначається у коментарі.

«Це голосування буде проводитися також за російськими паспортами, незаконно нав’язаними населенню Криму. Результати цього незаконного голосування на території тимчасово окупованого Криму будуть юридично нікчемними, не матимуть жодних правових наслідків та не будуть визнані ані Україною, ані міжнародним співтовариством», - наголосили у зовнішньополітичному відомстві.

Українські дипломати вважають, що спільною відповіддю на незаконні дії РФ має бути посилення політико-дипломатичного та санкційного тиску на державу-агресора.

Окрім того, вони звернули увагу на те, що залучення до участі у російському референдумі власників незаконно виданих паспортів громадянина РФ у Криму та на Донбасі спотворює і ставить під сумнів результат загальноросійського голосування.

Як повідомляв Укрінформ, 14 березня 2020 року у РФ був ухвалений запропонований президентом Росії Володимиром Путіним закон "Про удосконалення врегулювання окремих питань організації і функціонування публічної влади".

Рада Європи спрямувала до Венеційської комісії запит на опрацювання експертизи щодо цього проєкту конституційних змін 27 травня, реагуючи на звернення 128 російських юристів, політологів та правозахисників.

Згідно з цими поправками, пропонується відмовитися від виконання рішень міжнародних судів, включаючи Європейський суд з прав людини.

18 червня Венеційська комісія оприлюднила свою думку щодо запропонованих президентом Путіним змін до конституції, згідно з якою Російська Федерація, як країна-член Ради Європи, що ратифікувала Європейську конвенцію з прав людини, повинна виконувати рішення ЄСПЛ.

"Всенародне голосування" щодо запропонованих поправок до конституції пройде в РФ 1 липня 2020 року.

Водночас поправки передбачають "обнулення" президентських строків Путіна, який за нинішньою конституцією РФ не може висувати свою кандидатуру на президентських виборах після двох поспіль шестирічних періодів перебування на цьому посту.

Як зазначив в аналітичній статті у виданні Bild оглядач Юліан Рьопке, 200 тисяч українців раптово отримали право голосу на конституційному голосуванні через незаконні російські паспорти. На думку експерта, російський президент потребує цього електорату, адже серед громадян Росії підтримують конституційну реформу лише 44%, а 56% проти або все ще не визначилися.

Раніше було оголошено, що власники російських паспортів з українського Донбасу можуть голосувати на референдумі 1 липня.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-