ОБСЄ опублікувала правовий аналіз українського законопроєкту про ЗМІ

ОБСЄ опублікувала правовий аналіз українського законопроєкту про ЗМІ

Укрінформ
Офіс представника ОБСЄ з питань свободи засобів масової інформації Арлема Дезіра провів правовий аналіз проєкту закону України "Про ЗМІ", кілька аспектів якого рекомендується переглянути.

Повний текст аналізу опублікований на сайті Організації з безпеки та співробітництва в Європі, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

"Необхідно, щоб цей проєкт закону був приведений у відповідність із чинними міжнародними стандартами, зобов'язаннями ОБСЄ та кращими практиками щодо свободи вираження поглядів та свободи інформації з метою уникнення негативного впливу на свободу ЗМІ в країні", - йдеться у коментарі Арлема Дезіра з цього приводу.

Зазначається, що правовий огляд цього законопроєкту про ЗМІ був замовлений Офісом представника ОБСЄ з питань свободи та підготовлений експертом зі свободи засобів масової інформації доктором Джоан Барата Мір (Joan Barata Mir).

В аналізі, зокрема, міститься застереження з приводу низки передбачених законопроєктом обмежень, що стосуються контенту, який може поширюватися на території України. Вказується на те, що конкретні ситуації, що впливають на національну безпеку, "можуть виправдовувати встановлення певних обмежень права на свободу вираження поглядів, однак ці обмеження мають бути чітко визначені у кожному конкретному випадку". Також в аналізі висловлюється занепокоєння щодо можливості накладення штрафу на певні ЗМІ шляхом заборони їх розповсюдження, що названо "надмірним і непропорційним заходом". Крім того, у ньому містяться рекомендації щодо процедури призначення членів, функціонування та повноважень Національної ради з питань телебачення і радіомовлення.

Читайте також: Комітет Ради не відкликатиме законопроєкт "Про медіа" - Ткаченко

"Цей аналіз пропонує важливі рекомендації, спрямовані на вдосконалення законопроєкту відповідно до міжнародних стандартів та зобов'язань ОБСЄ. Я закликаю владу врахувати ці рекомендації, перш ніж приймати закон, для забезпечення кращого регулювання свободи ЗМІ в Україні. Мій Офіс готовий продовжувати працювати з Україною та надавати необхідні рекомендації", - заявив Дезір.

Як повідомляв Укрінформ, 5 лютого Комітет Верховної Ради з питань свободи слова розглянув проєкт Закону "Про медіа" (№2693) і альтернативний до нього проєкт Закону "Про медіа в Україні" (№2693-1). За підсумками обговорення Комітет рекомендував Верховній Раді прийняти проєкт Закону «Про медіа» (№2693) у першому читанні за основу, а альтернативний – відхилити.

Законопроєкт "Про медіа" (№2693), зареєстрований у Верховній Раді 27 грудня 2019 року, пропонує запровадити спільне регулювання у сфері медіа як поєднання функцій та засобів державного регулювання та галузевого саморегулювання.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-