Зеленський поділився з Нетаньягу історією своєї родини часів Голокосту

Зеленський поділився з Нетаньягу історією своєї родини часів Голокосту

Фото, відео
Укрінформ
Президент Володимир Зеленський запевнив, що український народ розуміє трагедію Голокосту як ніхто інший, і передав прем’єр-міністру Ізраїлю Беньяміну Нетаньягу лист з описом трьох історій про порятунок євреїв в Україні, у тому числі про свою родину.

Про це Зеленський заявив перед початком зустрічі з главою уряду Ізраїлю в Єрусалимі. Наживо захід транслювався на сторінці глави Української держави у Facebook.

"Український народ як ніхто розуміє трагедію і велику кількість втрачених життів українських євреїв під час Другої світової війни. Я підготував лист, який би хотів зачитати у Вашій присутності, усім євреям з приводу цієї страшної трагедії", - сказав Зеленський.

Він зазначив, що у листі містяться три життєві історії про євреїв в Україні часів Другої світової війни.

Президент, зокрема, розповів прем’єр-міністру Ізраїлю про кримську татарку Сеїде Аріфову, яка врятувала 88 євреїв, та священника УГКЦ Омеляна Ковча, який рятував євреїв, видавши їм понад 600 церковних метрик про хрещення.

"Ці історії, насправді, про одне: твоя національність, релігія, вік, стать, місце народження втрачають значення, коли є добре серце, що рухає тобою, і тотальне зло, якому ти протистоїш", - підкреслив Зеленський.

Він також поділився історією своєї родини, зауваживши, що в сім’ї було четверо братів, троє з яких разом з рідними стали жертвами Голокосту, "їх розстріляли німецькі окупанти, що увірвалися до України".

"Залишився четвертий брат - у той час він був на фронті, повернувся живим, пройшов Другу світову війну, зробивши внесок у перемогу над нацизмом та людиноненависницькою ідеологією. Через два роки після війни у нього народився син, а через 31 рік у нього народився онук, через 40 років онук став президентом", - зазначив Зеленський.

Президент зачитав та передав главі ізраїльського уряду листа з описом цих життєвих історій.

У свою чергу, Нетаньягу подякував за розповідь і зворушливі історії про те, як рятували євреїв в Україні.

Читайте також: Зеленський помолився за мир в Україні біля Стіни плачу

"Дякую, це дуже чутливі історії про те, як неєвреї рятували євреїв. Особливо чутлива ця історія про Вашу сім’ю, про боротьбу за життя заради майбутнього. Мені дуже приємно бути з Вами тут сьогодні", - наголосив Нетаньягу.

Як повідомлялося, 23-24 січня Президент України Володимир Зеленський перебуває з робочим візитом в Ізраїлі, де проходять пам’ятні заходи у межах Світового форуму Голокосту, присвяченого 75-й річниці звільнення концтабору "Аушвіц".

У четвер зранку Президент заявив, що українська делегація поступилася своїми місцями на Всесвітньому форумі пам’яті Голокосту людям, які пережили цю трагедію.

Фото: Офіс Президента

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-