Комітет Ради підтримав поправку, що перезапустить ДБР

Комітет Ради підтримав поправку, що перезапустить ДБР

Оновлено
Укрінформ
Комітет Верховної Ради з питань правоохоронної діяльності підтримав поправку до законопроєкту 2116 "Про внесення змін до Закону України "Про Державне бюро розслідувань", яка передбачає перезапуск ДБР.

Відповідне рішення члени комітету підтримали на засіданні в середу, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Зокрема, у правці №320 йдеться, що повноваження директора ДБР і його заступників припиняються достроково. "Ми зараз фактично змінюємо структуру органу. Він буде одним з найвпливовіших правоохоронних органів у країні. Коли ми повністю змінюємо функціонал і вплив ДБР, надаємо йому більші повноваження, то маємо і перезапустити керівництво", - сказала член комітету, депутат від партії "Голос" Олександра Устінова.

Водночас присутній на комітеті директор ДБР Роман Труба виступив проти ухвалення даної правки. За його словами, до бюро є претензії у високопосадовців,які є фігурантами кримінальних справ ДБР.

"Чи не подобається робота ДБР? Так, не подобається тим, кому оголошено підозру і кому буде оголошено підозру. Петро Порошенко чекає моменту, коли буде звільнений директор Державного бюро розслідувань. Коли хтось хоче, щоб саме за це звільняли керівництво ДБР, то він умисно чи не умисно стає на бік тих високопосадовців. Це саме в той момент, коли у майбутньому будуть гарячі підозри", - зазначив він.

Крім того, парламентський комітет підтримав правку, яка передбачає утворення конкурсної комісії з обрання керівництва ДБР.

Також комітет підтримав переведення слідчих і прокурорів у справах Майдану з Генпрокуратури до ДБР без конкурсу.

Після цього члени комітету проголосували за включення законопроєкту № 2116 "Про внесення змін до Закону України "Про Державне бюро розслідувань" до другого читання за основу та в цілому.

Читайте також: Законопроєкт про зміну статусу ДБР ухвалили за основу

Як повідомлялося, 17 жовтня Верховна Рада ухвалила в першому читанні (за основу) законопроєкт №2116 "Про внесення змін до Закону України "Про Державне бюро розслідувань" щодо удосконалення діяльності Державного бюро розслідувань". Зокрема, законопроєктом пропонується змінити правовий статус Державного бюро розслідувань.

Так, ДБР має стати державним правоохоронним органом, на який покладаються завдання щодо запобігання, виявлення, припинення, розкриття та розслідування злочинів, віднесених до його компетенції (за чинною редакцією закону "Про Державне бюро розслідувань" ДБР є центральним органом виконавчої влади, що здійснює правоохоронну діяльність з метою запобігання, виявлення, припинення, розкриття та розслідування злочинів, віднесених до його компетенції).

Законопроєктом також уточнюється система ДБР, порядок затвердження організаційної структури органу, порядок утворення його територіальних управлінь. Згідно з проєктом закону, змінюється підхід до визначення граничної чисельності центрального апарату та територіальних управлінь Державного бюро розслідувань – передбачається, що їх визначатиме Кабінет міністрів за поданням директора ДБР (на сьогодні гранична чисельність центрального апарату та територіальних управлінь ДБР визначена безпосередньо Законом "Про Державне бюро розслідувань" та становить 1500 осіб).

Крім того, законопроєктом уточнюються порядок призначення директора Державного бюро розслідувань та його повноваження; унормовуються підстави притягнення працівників ДБР до дисциплінарної відповідальності.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-