Вимоги надмірні: ЄСПЛ відмовив Штепі у виплаті 60 тисяч євро

Вимоги надмірні: ЄСПЛ відмовив Штепі у виплаті 60 тисяч євро

Оновлено
Укрінформ
Європейський суд з прав людини, розглянувши справу «Штепа проти України» прийняв рішення про виплату їй Україною 3600 євро. Водночас суд відмовив їй у виплаті повної суми в 60100 євро, визнавши вимоги надмірними, а претензії - необґрунтованими.

Про це йдеться в рішенні суду, опублікованому 24 жовтня.

«Європейський суд з прав людини, засідаючи 1 жовтня 2019 р за закритими дверима, прийняв наступне рішення: держава-відповідач має сплатити заявнику протягом трьох місяців 2600 євро (дві тисячі шістсот євро) в якості компенсації моральної шкоди; 1000 євро (одна тисяча євро) як компенсацію судових витрат», - йдеться в рішенні суду.

Заявник скаржилася, що її попереднє ув'язнення було тривалим і невиправданим, як і кримінальне переслідування, тримання під вартою було дискримінаційним, проходило з порушенням правил, без належної медичної допомоги.

При дослідженні обставин справи суд прийшов до висновку, що мало місце порушення пункту 3 статті 5 Конвенції та порушення пункту 1 статті 6 Конвенції - тобто були порушені розумні терміни і не застосовано альтернативний запобіжний захід. Претензії, що стосуються порушень прав і свобод, задоволені не були.

У рішенні ЄСПЛ наголошується, що справа, порушена відносно заявника 12 липня 2014 року, досі знаходиться на розгляді в суді першої інстанції. Таким чином, вона тривала близько п'яти років і двох місяців на одному рівні юрисдикції.

«Суд вважає, що тривалість розгляду була надмірною і не відповідала вимозі «розумного строку». Відповідно, мало місце порушення пункту 1 статті 6 Конвенції», - йдеться в рішенні суду.

В ході досудового розслідування і судового розгляду українські суди на вимогу прокуратури продовжували термін тримання Штепи під вартою в цілому двадцять разів.

«Зі слів заявниці, дев'ятнадцять суддів, які розглядали її справу, були відкликані, дискваліфіковані або звільнені, або перебували на лікарняному ... В результаті процес поновлювався чотири рази. В ході судового розгляду суд провів 69 слухань. У 32 випадках суд розглядав справу по суті», - йдеться в документі.

Попереднє ув'язнення Штепи тривало близько трьох років і трьох місяців.

Європейський суд вважає, що не розглядаючи альтернативу попередньому ув'язненню під варту, влада продовжила термін тримання заявника під вартою на підставах, які не можуть розглядатися як «достатні» і «відповідні». Відповідно, мало місце порушення пункту 3 статті 5 Конвенції.

Суд вказує, що заявник скаржилася на те, що піддалася фізичному і психологічному жорстокому поводженню в ув'язненні і що матеріальні умови її тримання під вартою, включаючи медичне лікування, були неадекватними. Вона стверджувала, що зазнала дискримінаційного поводження (ізоляція від політичної діяльності).

Суд не побачив у справі Штепи будь-яких ознак порушення прав і свобод і ці скарги визнав необгрунтованими.

У скарзі до ЄСПЛ Штепа вимагала 8 650 євро які компенсацію за потенційну втрату заробітної плати. Вона також вимагала 30 000 євро як компенсації за моральну шкоду і 21 450 євро за судові витрати, понесені як у національних судах, так і в ЄСПЛ.

Суд визнав вимоги необгрунтованими і надмірними.

«Суд не вбачає причинно-наслідкового зв'язку між встановленим порушенням та заявленими матеріальними збитками, тому він відхиляє цю вимогу», - йдеться в рішенні суду, яке є остаточним.

Читайте також: Суд "реанімував" справу Штепи після перерви у 16 місяців

Колишній мер Слов'янська Неля Штепа була затримана 11 липня 2014 року, в СІЗО її тримали до 20 вересня 2017 року, після чого суд відправив її під домашній арешт.

Її обвинувачують в створенні терористичних організацій і замаху на територіальну цілісність України. На суді Штепа пояснювала, що закликала Путіна увійти в Слов'янськ під загрозою терористів, в полоні у терористів її били, а інтерв'ю для російських видань зроблені "під дулом автомата". Їй загрожує довічне ув'язнення.

Наступне засідання суду призначене на 21 листопада.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-