Міністр освіти і науки розповіла про 50 днів роботи

Міністр освіти і науки розповіла про 50 днів роботи

Укрінформ
У сфері науки та освіти здобутками за 50 днів роботи уряду є, передусім, запровадження супервізії для вчителів, підготовку до запуску Нацфонду досліджень та старшої профільної школи.

Про це написала міністр освіти і науки Ганна Новосад у Facebook.

"Сьогодні 50 днів уряду, які для мене злилися в один довгий і нескінченний робочий день. Хоч термін малий, щоб презентувати якісь визначні досягнення, сказати нам все ж є про що", - написала вона.

Насамперед, міністр згадала про розпочатий перегляд використання всіх субвенцій та інших програм бюджетної підтримки для школи. "Зараз у нас є близько 1,5 млрд невикористаних коштів (освітня субвенція, субвенція НУШ, субвенція на Інтернет). Щоб вони не пропали в кінці року, ми зробимо їх перехідними та 2020-го спрямуємо на підтримку, насамперед, опорних шкіл", - зазначила вона.

За словами керівника МОН, опорні школи будуть пріоритетом для підвищення якості освіти. Зараз таких шкіл трохи більше 800, проте за рік-два їх має стати близько 1500. "Вже з 2020-го будемо цільово підтримувати в них розвиток освітнього простору і матеріальне забезпечення", - пообіцяла міністр.

Новосад зауважила, що керівництво МОН почало проводити зустрічі з департаментами освіти кожної з областей, щоб обговорити перспективні плани розбудови мережі закладів освіти.

"Старша профільна школа є одним із ключових елементів НУШ. І бажано почати підготовку завчасно. Запуск старшої профільної школи буде великою інвестицією, на яку потрібні чималі кошти - на капітальні ремонти і нове освітнє середовище, на глибоку перепідготовку вчителів. Саме тому над цим проєктом ми працюватимемо зі Світовим банком. Угоду плануємо підписати вже зимою 2020-го", - повідомила міністр.

Читайте також: Безвіз із Еквадором і просування кампанії #CorrectUA: Пристайко назвав здобутки за 50 днів

Вона також розповіла про запроваджувану супервізію для вчителів - відповідний наказ міністр підписала напередодні. "По суті, йдеться про додаткову допомогу вчителям для боротьби з професійним вигорянням та підбору кращих методик залежно від специфіки класу і з огляду на цінності НУШ... Супервізор – це наставник і консультант, який допоможе, підтримає, навчить нового та поділиться досвідом", - уточнила керівник МОН.

У сфері вищої освіти, за її словами, готується алгоритм для комплексної реформи фінансування та управління. Публічна презентація концепції відбудеться у листопаді.

"Щодо профтехосвіти – в межах проєкту EU4Skills відібрали регіони-переможці, де будуть створені 7 центрів професійної досконалості. Чекайте на оголошення наприкінці наступного тижня", - анонсувала Новосад.

У науковій царині, на думку міністра, також є певні здобутки. Зокрема, оновлено склад Атестаційної колегії та проведено перше її засідання, скасовано вимоги друку в спецвипуску видання “Освіта України” оголошень про захисти (який був звичайним механізмом викачування коштів), призначено виконавчого директора Національного фонду досліджень, завершується робота над "нормативкою", щоб запустити роботу НФД.

Читайте також: Президент запитає міністра освіти з приводу переходу всіх шкіл на українську

"Нам важливо розпочати роботу уряду on the same page з науковою спільнотою. Готуємось до першого засідання на початку листопада Нацради з питань розвитку науки та технологій за головуванням (Прем'єр-міністра) Олексія Гончарука", - наголосила керівник МОН.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-