Передача Цемаха РФ: Зеленський каже, що Нідерланди “все розуміють”

Передача Цемаха РФ: Зеленський каже, що Нідерланди “все розуміють”

Укрінформ
Президент України Володимир Зеленський заявляє, що попереджав Нідерланди про те, що фігуранта справи МН17 Володимира Цемаха буде включено до списку обміну для передачі РФ.

Про це він сказав, відповідаючи на запитання журналістів у рамках прес-марафону, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“Вони (влада Нідерландів — ред.) все знають, все розуміють, чому у мене було таке рішення. Вони знали, що буде таке рішення, я їх попередив і дав всі можливості, які ми могли, як влада, їм надати для будь-яких слідчих дій до цього. Вони знають мої пріоритети — це громадяни України, але вони знають моє ставлення до цієї трагедії, як ми їх підтримуємо, як наші слідчі підтримують”, - сказав Зеленський.

Він спростував інформацію про те, що запланована його зустріч на Генасамблеї ООН у Нью-Йорку із прем'єр-міністром Нідерландів Марком Рютте не відбулася саме через рішення щодо Цемаха: “З прем'єр-міністром Нідерландів Марком Рютте у мене була велика розмова телефоном ще до обміну, і не одна. З приводу зустрічі, то вона була підтверджена. До зустрічі з прем'єр-міністром Нідерландів у мене була зустріч з канцлером Німеччини Ангелою Меркель, вона затрималась через технічні обставини, ми затримались, була довша зустріч, а у пана прем'єр-міністра Нідерландів була наступна після моєї зустріч. Тобто, там була ситуація із часом”, - розповів Зеленський.

Також він нагадав, що 10 жовтня Україні перебуває з візитом міністр закордонних справ Королівства Нідерланди Стеф Блок. Зеленський обговорив із ним широкий спектр важливих питань.”Про все ми говорили. Про Цемаха говорили”, - додав він.

Як повідомляв Укрінформ, 7 вересня між Україною та РФ відбувся обмін утримуваними особами у форматі "35 на 35". Серед тих, кого передала Україна, був і бойовик “ДНР” Володимир Цемах, який є фігурантом справи МН17.

Читайте також: МН17: Нідерланди готуються до резонансного судового процесу

Цемах — колишній начальник ППО в підконтрольному окупантам місті Сніжне. Україна звинуватила Цемаха у створенні терористичної групи. П'ятого вересня суд у Києві звільнив його під особисте зобов'язання. Перед обміном його допитали слідчі Міжнародної слідчої групи у справі про катастрофу "Боїнга".

Читайте також: Нідерланди звернулися до РФ - хочуть допитати Цемаха

Пасажирський Boeing-777 "Малайзійських авіаліній", що виконував рейс МН17 з Амстердама до Куала-Лумпур, був збитий збройними силами РФ над окупованим Донбасом 17 липня 2014 року. На борту лайнера перебувало 283 пасажири і 15 членів екіпажу, всі вони загинули.

Міжнародна слідча група повідомила, що літак рейсу MH17 був збитий зенітно-ракетним комплексом "Бук", який належить 53-ій зенітно-ракетній бригаді протиповітряної оборони російських збройних сил, дислокованій у Курську.

Читайте також: Справа MH17: дочка Цемаха сказала, що їхня сім'я не збирається наймати адвоката

У травні 2018 року Нідерланди та Австралія офіційно обвинуватили Росію у причетності до катастрофи рейсу МН17.

Розслідування причин катастрофи веде Спільна слідча група, до якої входять представники правоохоронних органів України, Нідерландів, Бельгії, Австралії і Малайзії.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-