Україна має три списки на обмін із РФ - Зеленський

Україна має три списки на обмін із РФ - Зеленський

Оновлено
Укрінформ
Питання наступного обміну утримуваними особами з Росією буде вирішено на зустрічі в нормадському форматі.

Про це заявив Президент України Володимир Зеленський під час пресмарафону в четвер, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"У нас є три списки на обмін. Частина тих списків уже обговорено у Мінську. Але, я думаю, що рішення буде прийнято на зустрічі в нормандському форматі", - сказав Зеленський.

Читайте також: Дату наступного обміну між Україною та РФ обговорять на "нормандській" зустрічі

При цьому він зауважив, що в разі відтермінування проведення зустрічі в норманському форматі, Україна шукатиме інші варіанти вирішення цього питання. "Наприклад, якщо не буде розведення сил у нас, а в Золотому триватимуть постріли, то тоді ми будемо шукати інші формати, як повернути наших громадян. Один з них - це Мінськ, а інший - це прямі перемовини мої з президентом Російської Федерації", - наголосив Зеленський.

Він підкреслив, що "заради повернення людей і обміну" готовий іти на прямі перемовини з президентом РФ Володимиром Путіним.

"У нас є поки що два списки на обмін (які обговорюються - ред.). Перший список - це люди, які утримуються на території Росії. Сюди входять і мешканці окупованого Криму. Кримчани - вони знаходяться у списку людей, про які ми повинні говорити тільки з Росією, і від "ДНР" і "ЛНР" вони не залежать. Другий список - це список людей, які знаходяться на територіях "ДНР" і "ЛНР". Цей список теж є і обговорюється. І третій список - це люди, які не мають підтвердження зі сторони ОРДЛО, що вони є в них, а в нас є інформація, що ці люди там знаходяться. Це найскладніше питання", - сказав Зеленський.

Він зауважив, що списки на обмін досить великі, так само інша сторона теж включила до списків багато осіб. "Це великий список людей, і у нас багато їх людей. Списки нашою стороною уже підготовлені. Частина цих списків уже обговорено у Мінську", - сказав Зеленський.

За його словами, "по перших двох списках" Україна повністю готова до обміну. "Ми готові хоч завтра здійснити цей обмін. Але російська сторона декларує нам, що без "норманського формату" ми не дійдемо до цього вирішення. Ось чому я поспішаю з "нормандським форматом", - підкреслив Президент.

Зеленський також наголосив, що Україна ніколи не забуде "жодної людини, що знаходиться у полоні, за гратами на території Російської Федерації, чи в Криму, чи на території тимчасово окупованих територій України - так званих ДНР і ЛНР".

Як повідомлялося, 7 вересня до України в рамках обміну з Росією повернулися 24 військовополонених моряків та 11 політв'язнів, серед яких Роман Сущенко, Олег Сенцов, Олександр Кольченко, Володимир Балух та інші.

Фото: Офіс Президента

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-