Зеленський каже, що обговорював із Меркель кілька дат

Зеленський каже, що обговорював із Меркель кілька дат "нормандської зустрічі"

Оновлено
Укрінформ
Президент України Володимир Зеленський заявив, що в нього є варіанти можливих дат проведення "нормандської зустрічі", але їх мають узгодити Німеччина і Франція з Росією.

Про це він сказав у четвер під час пресмарафону, що проходить на території Kyiv Food Market, відповідаючи на запитання кореспондента Укрінформу.

"У мене є варіанти дати (проведення зустрічі в "норманському форматі" - ред.), на які ми погоджуємось, але вчора я говорив з Ангелою Меркель (канцлер Німеччини - ред.), ми порушували це питання. Вони обговорюватимуть це питання з французькою стороною і потім вони будуть пропонувати російській стороні", - зазначив Зеленський.

Він підтвердив, що відтермінування проведення зустрічі у "нормандському форматі" "дійсно залежало від Росії. "В України, Франції і Німеччини була одна з дат, а Росія не змогла підтвердити цю дату і не підтвердила", - сказав президент.

Однак, за його словами, найскладніше в цілому було домовитись про те, щоб така зустріч в "норманському форматі" взагалі відбулася. "Бо з 2016 року його ("норманського формату" - ред.) не було, і було таке відчуття, що це нікому не потрібно з влади. Ми сказали: нам потрібно, нам потрібно дивитись один одному в очі, зрозуміти, що хто хоче, і зрозуміти 3-5 реальних кроків, як ми можемо зробити для закінчення війни. Бо ми цього дуже хочемо, а якщо ви теж цього хочете, то давайте зустрічатися", - розповів Зеленський.

Читайте також: Зеленський і Меркель обговорили підготовку до "нормандського саміту"

Він зазначив, що для організації такої зустрічі кожна зі сторін мала зробити якісь реальні кроки на підтвердження своїх намірів. Саме тому відбулося розведення сил в Станиці Луганській і обмін утримуваними особами з Росією. "Це була наша вимога, ми хотіли повернути політв'язнів і повернути моряків. І це був реальний серйозний, проблематичний крок, але ми його зробили", - сказав Президент.

Наступним кроком, за його словами, з української сторони мало стати підтвердження "формули Штайнмаєра" і розведення сил в Золотому і Петрівському.

При цьому Зеленський запевнив, що це не було умовою Росії. "Це не умови (Росії - ред.), це результат того, що було, що обговорювалось раніше в Мінську. Ось речі, які ми робимо, бо кожна зі сторін повинна показати, що вона хоче закінчити війну. І дата (проведення зустрічі в "нормандському форматі" - ред.) сьогодні залежить також і від нас з вами", - наголосив він.

Як повідомляв Укрінформ, президент Франції Еммануель Макрон вже неодноразово анонсував проведення "нормандського саміту" найближчим часом.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-