Україна в ОБСЄ:

Україна в ОБСЄ: "формула Штайнмаєра" не змінює логіку Мінських угод - спочатку безпека

Укрінформ
"Формула Штайнмаєра" передбачає механізм виконання лише одного з положень Мінських угод та жодним чином не замінює ці домовленості, як і не змінює їх логіку про першочерговість виконання безпекового компонента.

Про це заявив заступник Постійного представника України при міжнародних організаціях у Відні Ігор Лоссовський під час засідання Форуму зі співробітництва у галузі безпеки ОБСЄ у Відні, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Текст, погоджений 1 жовтня 2019 року Україною та Росією за посередницьких зусиль ОБСЄ в рамках ТКГ, являє собою механізм, спрямований на імплементацію одного з положень Мінських домовленостей, зокрема, набуття чинності Закону про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей. Формула жодним чином не підміняє весь пакет Мінських домовленостей та не змінює їх логіку про "спочатку безпека", - заявив він.

Читайте також: Лише один аспект Мінських угод: Берлін роз’яснив "формулу Штайнмаєра"

Український дипломат наголосив, що саме безпека є передумовою для створення необхідного середовища для запуску виборчого процесу.

"В цьому плані вирішальне значення буде мати виконання першочергових безпекових положень Мінського пакету заходів, виведення іноземних збройних формувань та найманців, роззброєння всіх незаконних груп, а також відновлення контролю над кордоном", - зазначив він.

Заступник очільника української місії при ОБСЄ також вказав на те, що погодження Україною тексту "формули Штайнмаєра" жодним чином "не означає визнання того, що всі необхідні безпекові умови для місцевих виборів вже виконані".

Читайте також: "Формула Штайнмаєра" може бути відправною точкою у реалізації "Мінська" — ОБСЄ

"Навпаки, нинішня ситуація на лінії зіткнення, а також безпекова ситуація в деяких районах Донбасу залишаються жахливими і мають бути негайно покращені. Лише безпечне середовище, в разі його створення, відкриє двері для проведення місцевих виборів на Донбасі у повній відповідності до міжнародних стандартів демократичних виборів, закріплених, зокрема, Копенгагенським документом НБСЄ 1990 року та іншими документами ОБСЄ", - заявив він.

Дипломат також ще раз нагадав присутнім іноземним делегаціям, що Україна, віддана мирному врегулюванню на Донбасі, з погодженням тексту "формули Штайнмаєра" виконала свою частину роботи напередодні саміту лідерів "нормандської четвірки".

Читайте також: Команда Зеленського хоче витиснути максимум з "Мінська" – Пристайко

"Тепер настав час, щоб і інша сторона – Росія – зробила свій внесок", - додав Лоссовський.

Як повідомляв Укрінформ, напередодні Україна погодила у Тристоронній контактній групі (м. Мінськ) імплементацію до українського законодавства так званої "формули Штайнмаєра".

За словами міністра закордонних справ Вадима Пристайка, "формулу Штайнмаєра" щодо дії закону про особливий статус Донбасу та розведення військ у трьох ділянках також було погоджено на зустрічі радників лідерів країн нормандського формату.

Читайте також: Штайнмаєр розшифрував свою "формулу"

Президент Володимир Зеленський пояснив, що "формула Штайнмаєра" передбачає схвалення в Україні тимчасового закону про особливий статус Донбасу, який стане постійним за умови, якщо ОБСЄ визнає місцеві вибори на цих територіях демократичними.

Водночас ряд українських партій, активісти та громадські діячі виступили з різкою критикою можливості підписання цієї "формули Штайнмаєра". Вони вважають, що спочатку має бути виконана безпекова частина Мінських угод. Тобто, виведення військ і поновлення контролю України над кордоном мають передувати виборам і обговоренню статусу Донбасу.

Читайте також: У "Слузі народу" відреагували на мітинги проти "формули Штайнмаєра"

Старший аналітик Європейської ради зовнішніх відносини (м. Берлін) Густав Грессел застеріг Україну від "фейкового прогресу" за "формулою Штайнмаєра". Франція може спонукати до імплементації "формули" на неналежних для України умовах заради досягнення цілей своєї політики зближення з Росією, підкреслив експерт.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-