Україна має відновити контроль над кордоном з РФ до виборів на Донбасі - Брок

Україна має відновити контроль над кордоном з РФ до виборів на Донбасі - Брок

Відео
Укрінформ
До проведення місцевих виборів на території ОРДЛО, окрім іншого, має відбутися відновлення Україною контролю над нині непідконтрольною ділянкою українсько-російського кордону на Донбасі.

Про це в коментарі власному кореспонденту Укрінформу заявив радник президента Єврокомісії з питань України Ельмар Брок на полях міжнародного форуму Salzburg Europe Summit в австрійському Зальцбурзі.

"У якій саме послідовності це має робитися – це вже мають вирішувати сторони, що домовляються, і передусім, сама Україна. Я тут не можу давати якісь поради. Але, на мою думку, це має відбуватися у тій послідовності, яка дозволить створити передумови для проведення виборів, як то: вільний доступ до ЗМІ, реалізація права голосування для переміщених осіб тощо. Але також, я вважаю, однією з головних передумов має стати відновлення Україною контролю над українсько-російським кордоном", - заявив Брок, коментуючи питання про послідовність кроків, необхідних для імплементації "формули Штайнмаєра".

Радник президента Єврокомісії з питань України також наголосив на тому, що послідовність цих кроків Україна має вирішувати сама.

"Все потрібно робити крок за кроком. Якщо сторони перекладатимуть відповідальність одна на одну, то це буде глухий кут. Має бути простір для маневру, і робити все – крок за кроком. Але послідовність цих кроків Україна має вирішувати сама", - заявив він.

Окремо Брок вказав, що необхідно, щоб Росія припинила відправляти свої війська та техніку на Донбас.

Будь-які ж переговори між сторонами щодо врегулювання конфлікту мають лише вітатися, додав європейський дипломат.

Читайте також: Команда Зеленського хоче витиснути максимум з "Мінська" – Пристайко

Як повідомляв Укрінформ, президент України Володимир Зеленський 1 жовтня заявив, що Україна погодила текст "формули Штайнмаєра". За його словами, вона передбачає схвалення в Україні тимчасового закону про особливий статус Донбасу, який стане постійним за умови, якщо ОБСЄ визнає місцеві вибори на цих територіях, які мають пройти за українським законодавством, демократичними.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-