Пристайко: Ми обов'язково маємо посадити Путіна за стіл переговорів

Пристайко: Ми обов'язково маємо посадити Путіна за стіл переговорів

Укрінформ
Завдяки Мінським домовленостям удалося зупинити наступ агресора на Донбасі. Зустріч у «нормандському форматі» може принести мир у регіон.

Таке сподівання висловив в ефірі програми «Свобода слова Савіка Шустера» на каналі «Україна» глава МЗС Вадим Пристайко, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Потрібні два кроки. Ми зробили перший крок – це злощасна формула Штайнмаєра від 25 листопада 2015 року, про яку деякі політики кажуть, що її не існує. Вона існує. І це не те, що ми придумали тільки-но. Ми просто вимушені виконувати те, що нам передали наші попередники. Друге, про що домовилися, - що чотири лідери зустрінуться в «нормандському форматі» тоді, коли буде розведено війська в трьох точках. Це Станиця Луганська, де розведення вже відбулося і будується міст, а також Золоте і Петровське», - розповів Пристайко.

Він зазначив, що це ті дві умови, які необхідні для зустрічі у «нормандському форматі».

Читайте також: Пристайко - про розведення військ: Ми завжди можемо повернутися

«Мінські домовленості, які б вони погані не були, але вони дійсно зупинили просування московських військ. Це було досягнуто на такому точно саміті. Саме для вирішення питання ми обов’язково маємо посадити Путіна за стіл», - наголосив міністр.

Пристайко також нагадав про раніше досягнуту домовленість, відповідно до якої відведення військ відбувається на восьмий день дотримання режиму «тиші» в конкретній точці.

«І ідея в тому, щоб уздовж усього кордону війська відвести настільки, аби снайпери не могли стріляти один в одного, важке озброєння відводиться наступними кроками ще далі й далі. Це такий неприємний, несправедливий, але пошук шляху до миру. Якщо СММ ОБСЄ (єдиний орган, який має сказати правду, хто, в кого, коли і де стріляв) каже, що сім днів ніхто в конкретній точці не стріляє, тоді ми розводимо. Якщо СММ ОБСЄ каже, що стріляли, ми тоді не розводимо», - пояснив Пристайко.

Читайте також: Порошенко: Росія висмикнула формулу Штайнмаєра з дорожньої карти

Коментуючи питання довіри до спостережної місії ОБСЄ, міністр зазначив, що «це єдина допомога, яка існує на сьогодні, погоджена всіма, включно з агресором» - і іншого механізму, за його словами, ще не придумано.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-