Метою Кремля є повернення до

Метою Кремля є повернення до "business as usual" із Заходом — польський експерт

Укрінформ
Метою нинішніх зовнішньополітичних зусиль Росії є повернення до "business as usual" (справи, як завжди) із Заходом, зняття санкцій та легалізація анексії Криму.

Таке переконання в коментарі кореспонденту Укрінформу висловив заступник директора Варшавського Центру польсько-російського діалогу та згоди Лукаш Адамський.

Він не дав прямої відповіді на запитання щодо оцінки факту погодження Україною "формули Штайнмаєра", але зауважив, що "дискусія потрібна".

"На запитання, де ризиків більше та що важливіше, повинен кожен сам собі відповісти. У будь-якому разі конструктивна дискусія потрібна. Можу додати очевидну річ, що метою Росії є повернення до "business as usual" із Заходом — зняття санкцій, поліпшення клімату та фактична легалізація анексії Криму. А в інтересах України, і також Польщі, є утримування політичного, економічного та морального тиску на Росію", - зазначив експерт.

Він зауважив, що нині Україна стоїть перед альтернативою.

Перший шлях — продовжувати політику блокування Донбасу та наполягати на власному — юридично та морально слушному — розумінні Мінських домовленостей.

"Це означає подальший клінч у справі Донбасу, поки Путін при владі, та ймовірно, подальшу війну низької інтенсивності. Це означає також політичні ризики, пов’язані з позицією впливових західних країн та з настроями населення на окупованих територіях. Перспективи відновлення контролю України над Донбасом за такого сценарію є туманними навіть у довгій перспективі", - зауважив польський аналітик.

Іншим варіантом, на думку експерта, може бути спроба завершити війну з Росією на Донбасі.

"Такий вибір означає ризики для української державності, пов’язані з легітимізацією бандитів, — і тих, місцевих, і тих, хто був направлений з Кремля, - які становлять "еліту" влади "ДНР — ЛНР". Якщо вони отримають вплив на українську політику та безпеку, це може призвести до обурення вагомої частини українського суспільства таким "політичним врегулюванням", - зазначив Адамський.

Читайте також: Берлін закликає не перебільшувати значення "формули Штайнмаєра"

Як повідомляв Укрінформ, напередодні Україна погодила у Тристоронній контактній групі (м. Мінськ) імплементацію до українського законодавства так званої "формули Штайнмаєра".

Президент Володимир Зеленський пояснив, що "формула Штайнмаєра" передбачає схвалення в Україні тимчасового закону про особливий статус Донбасу, який стане постійним за умови, якщо ОБСЄ визнає місцеві вибори на цих територіях демократичними.

Спецпредставник ОБСЄ в Тристоронній контактній групі з врегулювання ситуації на Сході України Мартін Сайдік заявив, що 7 жовтня буде поновлено розведення сил і засобів у Золотому та Петрівському на Донбасі.

Водночас ряд українських партій, активісти та громадські діячі виступили з різкою критикою можливості підписання "формули Штайнмаєра". Вони вважають, виведення військ і поновлення контролю України над кордоном мають передувати виборам і обговоренню статусу Донбасу. Ввечері 1 жовтня у центрі Києва пройшла акція проти "формули Штайнмаєра".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-