Кличко прийшов на комітет ВР, де розглянуть законопроєкти про столицю

Кличко прийшов на комітет ВР, де розглянуть законопроєкти про столицю

Фото
Укрінформ
Міський голова Києва Віталій Кличко присутній на засіданні Комітету ВР з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування у вівторок.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

Так, згідно з порядком денним, на засіданні комітету планується розгляд законопроєкту №2143 “Про внесення змін до Закону України "Про столицю України — місто-герой Київ" і трьох альтернативних до нього.

Як повідомляв Укрінформ, Верховна Рада 19 вересня включила до порядку денного другої сесії законопроєкт №2143 “Про внесення змін до Закону України "Про столицю України — місто-герой Київ".

Кличко бере участь у засіданні комітету з питань держвлади / Фото: Валерія Мацеха, Укрінформ

Автори законопроєкту, якими є група депутатів від фракції “Слуга народу”, пропонують розділити посади мера Києва і голови Київської міської державної адміністрації.

Передбачається, що мер Києва має обиратися шляхом прямих виборів, а голова КМДА призначатиметься на посаду та звільняється з неї Президентом за поданням Кабінету міністрів України.

Читайте також: Кличко вважає, що зміни до закону про столицю потребують висновків Венеціанської комісії

Законопроєктом пропонується системно врегулювати питання правового статусу міста Києва та особливостей місцевого самоврядування в столиці. Зокрема, передбачається встановити, що на території міста Києва утворюються райони в місті Києві, які є адміністративно-територіальними одиницями, що входять до системи адміністративно-територіального устрою України.

Відповідно до пропонованих у законопроєкті положень, виконавчу владу у місті Києві має здійснювати Київська міська державна адміністрація, а місцеве самоврядування столиці — територіальна громада міста як безпосередньо, так і через Київську міську раду, районні ради в Києві та їхні виконавчі органи.

Законопроєкт передбачає розподіл повноважень органу місцевого самоврядування між Київською міською радою та районними в місті Києві радами.

Визначено, що закон набуде чинності у день його опублікування в парламентській газеті “Голос України”.

У прикінцевих і перехідних положеннях законопроєкту пропонується 8 грудня 2019 року провести позачергові вибори Київського міського голови та депутатів Київської міської ради.

Окрім того, визначається, що протягом шести місяців після того, як цей закон набуде чинності, Кабінет міністрів України має здійснити ліквідацію районних у місті Києві державних адміністрацій та реорганізацію Київської міської державної адміністрації.

Мер Києва Віталій Кличко 23 вересня повідомив, що подав до Верховної Ради альтернативний законопроєкт про столицю.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-