Без Меркель та Макрона санкції ЄС проти Росії були б неможливими — Порошенко

Без Меркель та Макрона санкції ЄС проти Росії були б неможливими — Порошенко

Укрінформ
Без позиції канцлера ФРН Ангели Меркель та двох президентів Франції Франсуа Олланда й Емануеля Макрона санкції Євросоюзу проти Росії були б неможливі.

Таку думку висловив п’ятий президент України, лідер партії "Європейська солідарність" Петро Порошенко у Польщі, коментуючи на прохання журналістів публікацію стенограми розмови президентів США та України, повідомляє пресслужба політсили.

Порошенко зауважив, що цей скандал дуже шкідливий для України. Водночас він підкреслив, що не буде коментувати суть цієї розмови: "Я не буду коментувати телефонні розмови президентів інших країн. Я вважаю, що це точно не та справа, якою я маю займатись".

П’ятий президент України також особливо наголосив на широкій допомозі від ЄС, яку отримувала Україна. "Ми надзвичайно вдячні Європейському Союзу. Це те, на що Путін не розраховував, – що 28 країн-членів об’єднаються і спільно приймуть рішення і про санкції проти Росії, і про економічну, політичну, технологічну допомогу, яку вони надавали Україні", – сказав він.

"Сума, яку надав нам ЄС, була безпрецедентною. Можу наголосити, як людина, яка володіла повним об’ємом інформації про переговори щодо безпеки України, – без Ангели Меркель, без Франсуа Олланда, без Емануеля Макрона, що змінив Франсуа Олланда на посаді президента Франції, санкції ЄС були б неможливі. Бо ці дві країни представляли весь Європейський Союз", – заявив Порошенко.

Він також наголосив, що обсяг наданої підтримки Україні від Євросоюзу "був такий, що ніколи ЄС жодній країні світу такий обсяг підтримки не надавав".

Порошенко нагадав, що в грудні Євросоюз має розглянути питання про продовження санкцій проти Росії. "Санкції і світова коаліція на підтримку України працює лише тоді, коли вона глобальна. Якщо ми когось виділяємо, когось відштовхуємо, це руйнує коаліцію", – зауважив він.

"Саме тому я сподіваюся, що зараз дипломатичними зусиллями наслідки цього скандалу будуть мінімізовані і нам вдасться розраховувати на продовження санкцій у грудні, якщо РФ відмовиться імплементувати Мінські домовленості", – зазначив Порошенко.

Читайте також: Конгрес оприлюднив текст скарги щодо розмови Трампа із Зеленським

Як повідомлялося, минулого тижня у США виник політичний скандал, коли співробітник розвідки, який опрацьовував телефонну розмову Дональда Трампа з "іноземним лідером" (яким виявився Володимир Зеленський), подав скаргу своєму керівництву. На його думку, окремі висловлювання президента США можуть тлумачитися як тиск на українську сторону з метою змусити відкрити розслідування проти сім'ї Джо Байдена, який є головним конкурентом Трампа на виборах президента США.

25 вересня стенограма розмови Трампа і Зеленського була оприлюднена на сайті Білого дому.

Під час цієї телефонної розмови з Зеленським Трамп, зокрема, критикував Берлін, наголосивши, що влада ФРН нічого не робить для Києва. "Ми багато робимо для України, витрачаємо багато зусиль і часу. Набагато більше, ніж європейські країни; вони повинні допомагати вам більше. Німеччина не робить для вас майже нічого... Ангела Меркель говорить про Україну, але нічого не робить", - сказав Трамп у розмові з Зеленським, йдеться у стенограмі їхньої бесіди.

Тим часом спікер Палати представників Ненсі Пелосі оголосила про початок формальної процедури імпічменту Дональда Трампа.

Фото: "ЄС"

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-