Експерт припустив, що означає теза Трампа про “замороження військової допомоги Україні”

Експерт припустив, що означає теза Трампа про “замороження військової допомоги Україні”

Укрінформ
Теза Президента США Дональда Трампа про можливе замороження військової допомоги для України — це елемент впливу на Європу і скоріше за все не призведе до дійсного замороження допомоги.

Таку думку висловив на засіданні круглого столу в Інституті Горшеніна президент Українського центру розвитку міжнародних економічних відносин Анатолій Пінчук.

“Теза, яку озвучив Трамп, є природна для нього в контексті Європи. Нагадаю, що подібна заява лунала з вуст Трампа і щодо фінансування НАТО. Тобто, це певний елемент впливу на європейські країни”, - сказав він.

Що стосується реального призупинення військової допомоги, то Пінчук нагадав, що вже відбувався факт призупинення, а потім відновлення і часткове збільшення допомоги. “Враховуючи ситуацію, яка є зараз, я не думаю, що ця допомога призупинятиметься. Однак, багато залежить від зустрічі Зеленського і Трампа”, - зазначив експерт.

Пінчук сподівається на дипломатичні спроможності нової влади, але незалежно від того, хто скільки кому допомагає, “якщо ви доведете, що ви потрібні і співпраця є взаємовигідною, то можна вибудувати взаємовигідні відносини і отримати з них більше бонусів”.

Читайте також: Нам не потрібна просто "допомога": Зеленський сказав, чого чекає від зустрічі з Трампом

Експерт вважає, що Україна має звертатись до США щодо отримання статусу особливого союзника США поза НАТО. Такий статус мають декілька країн, і Україна повинна у цьому напрямку працювати.

У свою чергу, екскерівник СБУ Ігор Смешко вважає, що це запитання до футуролога, і на це питання може відповісти лише конгрес США: “Нам конгрес США має сказати, що хотів президент США”.

Член Правління Українського інституту безпекових досліджень Валентин Бадрак зауважив, що “бій за Україну лише починається. І ті, хто думає, що замороженням конфлікту він завершиться, дуже помиляються. Захід хоче, щоб Україна була озброєною вітриною західного світу, але є різні погляди на це”.

На думку Бадрака, Європа хоче, щоб Україна озброїлась якось сама. США думають, що дати і скільки. Тому дуже важливо для України шукати американські інтереси тут. Україна для США може стати країною, повернутою проти Росії. “Ми мусимо США чітко сказати, що ми готові працювати проти Росії. І нам треба це зробити — працювати проти Росії як проти ворога”, - сказав Бадрак.

Як повідомлялося, перед виступом на 74-ій сесії Генеральної асамблеї ООН у Нью-Йорку 24 вересня президент США Дональд Трамп заявив, що призупинена ним у липні оборонна допомога Україні виплачена "повною мірою", але він призупинить підтримку надалі, якщо Європа не зробить свого внеску в цю справу.

За інформацією американських ЗМІ, в липні минулого Трамп призупинив виплати затвердженої Конгресом майже $400 млн допомоги на зміцнення безпеки й оборони Україні. Тоді цей крок пояснювався тим, що Трамп "занепокоєний" рівнем корупції в Україні й хоче проаналізувати, чи доцільно надалі витрачати ці гроші. Опоненти Трампа пов'язали дії президента зі спробою натиснути на уряд України й примусити розпочати розслідування проти сім'ї' головного конкурента Трампа на президентських виборах 2020 року - ексвіцепрезидента США Джо Байдена.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-