Президент підписав закон про запуск реформи прокуратури

Президент підписав закон про запуск реформи прокуратури

Укрінформ
Президент Володимир Зеленський підписав закон "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо першочергових заходів із реформи органів прокуратури".

Відповідна інформація оприлюднена на сайті Верховної Ради.

"23.09.2019 - повернуто з підписом від Президента", - йдеться у повідомленні.

Як повідомляв Укрінформ, Верховна Рада ухвалила Закон "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо першочергових заходів із реформи органів прокуратури" 19 вересня.

Закон, зокрема, пропонує замість чинної структури органів прокуратури побудувати після проведення атестації прокурорів нову структуру, що має включати Офіс генерального прокурора, обласні, окружні прокуратури. Також закон надає генеральному прокурору право ліквідовувати та реорганізовувати окружні та обласні прокуратури.

Окрім того, ліквідуються військові прокуратури, але водночас встановлюються права генпрокурора у разі потреби утворювати спеціалізовані прокуратури на правах структурного підрозділу Офісу генпрокурора, обласних прокуратур, окружних прокуратур.

Закон також передбачає зменшення максимальної кількості працівників органів прокуратури з 15000 до 10000 осіб.

Читайте також: Зеленський підписав закон про штрафи за руйнування доріг

У документі передбачено надання генпрокурору повноважень затверджувати стратегію розвитку прокуратури; систему оцінювання якості роботи прокурорів; порядок вимірювання та регулювання навантаження на прокурорів; порядок розгляду звернень щодо неналежного виконання прокурором, який обіймає адміністративну посаду, посадових обов’язків, встановлених для відповідної адміністративної посади.

Закон передбачає надання можливості для всіх кандидатів із вищою юридичною освітою та стажем роботи у сфері права брати участь у відборі на заміщення посад в усіх органах прокуратури.

Національну академію прокуратури України планують перетворити на Тренінговий центр прокурорів України.

Базовий посадовий оклад прокурора має підвищитися з 12 до 15 прожиткових мінімумів для працездатних осіб. Встановлюється обмеження в розмірі 25% для максимального розміру премії прокурора за результатами календарного року, яка нараховується виключно відповідно до оцінки роботи прокурора.

Закон також встановлює, що прокурори, які на день набрання чинності законом обіймають посади прокурорів у ГПУ, регіональних, місцевих, військових прокуратурах, можуть бути переведені на посаду прокурора в Офісі генпрокурора, обласних, окружних прокуратурах лише у разі успішного проходження ними атестації. Атестація не поширюється на прокурорів Спеціалізованої антикорупційної прокуратури.

Атестація прокурорів включатиме два етапи - складення письмового іспиту у формі анонімного тестування та співбесіда. У разі непроходження атестації прокурор звільняється з посади. Особи, які не обіймали посаду прокурора на момент набуття чинності закону, матимуть право взяти участь у відкритому конкурсі на вакантні посади прокурора за умови наявності вищої юридичної освіти та стажу роботи у сфері права.

Тимчасово, до 1 вересня 2021 року, планується зупинити повноваження Кваліфікаційно-дисциплінарної комісії прокурорів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-