ВР зробила крок до зміни процедури призначення та звільнення членів Нацради

ВР зробила крок до зміни процедури призначення та звільнення членів Нацради

Укрінформ
Верховна Рада ухвалила у першому читанні законопроєкт, що вдосконалює процедуру звільнення та призначення членів Національної ради з питань телебачення і радіомовлення.

За прийняття за основу проєкту закону №2036 “Про внесення змін до Закону України "Про Національну раду України з питань телебачення і радіомовлення" щодо вдосконалення процедури звільнення та призначення членів Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення” проголосували 292 народні депутати, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Ми хочемо внести цей законопроєкт для того, щоб під час перезавантаження влади можливо було не блокувати діяльність Національної ради. Зараз закінчують повноваження трьох членів регулятора від Верховної Ради, і поки ми оголосимо конкурс, є питання стосовно правомочності та правомірності голосування в Національній раді. Щоб цих питань ні в кого не виникало, ми пропонуємо відразу обрати тих членів, чиї повноваження закінчуються", - пояснив голова Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики Олександр Ткаченко, презентуючи документ.

Профільний комітет пропонував ухвалити проєкт закону і в цілому, проте члени деяких фракцій, зокрема "Голосу" та "Європейської солідарночті", висловилися проти прийняття без другого читання та одночасного "пакетного" призначення членів регулятора.

Читайте також: Суд просять усунути трьох членів Нацради від засідань щодо каналу “112 Україна”

"Якщо раніше ми голосували за кожного члена Нацради, який сидів тут, у залі, мав можливість виступити, представити себе, було рейтингове голосування, то зараз пропонують проголосувати за всіх чотирьох пакетом,.. щоб під килимом домовитися. Такого правила немає в жодному національному регуляторі Європи", - зауважив депутат від "ЄС" Микола Княжицький.

У свою чергу, представниця фракції "Голосу" Соломія Бобровська висловилася й стосовно того, що стосовно законопроєкту немає висновку антикорупційної експертизи.

На це голова профільного комітету сказав, що йдеться не про "пакетне" голосування, а про одночасне рейтингове на вільні посади, щоб "не складалося так, що один член захворів, інший поїхав у відрядження, в третього весілля, і Нацрада не дієздатна".

Заступник голови фракції "Батьківщина" Сергій Соболєв запропонував ухвалити законопроєкт у першому читанні, врахувавши застереження щодо рейтингового одночасного голосування за членів Нацради.

Відповідно до чинної редакції закону "Про Національну раду України з питань телебачення і радіомовлення" порядок звільнення та призначення членів цього регуляторного органу Верховною Радою, фактично, передбачає їхню двомісячну відсутність.

Запропонованими змінами передбачається забезпечити безперервність функціонування регулятора шляхом надання члену Нацради права виконувати обов'язки до призначення нового члена та закріплюється обов'язковість одночасного призначення членів на всі вакантні посади.

До складу Нацради входить вісім осіб, половину з яких призначає ВР, а решту — Президент.

На сьогодні термін повноважень трьох членів Нацради, призначених парламентом, - Ольги Герасим’юк, Олега Черниша та Олександра Ільяшенка, - уже закінчився. Але вони продовжують працювати, доки ВР не ухвалить відповідного рішення. Після цього, за процедурою, має бути оголошено конкурс на заміщення цих посад. Вже після нових призначень обирається голова Нацради.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-