У

У "Слузі народу" прогнозують, що Рада у четвер затвердить новий склад ЦВК

Укрінформ
Верховна Рада може у четвер, 19 вересня, затвердити новий склад Центральної виборчої комісії.

Про це журналістам у кулуарах парламенту повідомив 1-й заступник голови фракції "Слуга народу" Олександр Корнієнко, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Ми чекаємо, коли Президент внесе до парламенту кандидатури. У нього було на це 3 дні, які почалися у понеділок. Тобто фактично завтра зранку має бути (розгляд кандидатур у залі засідань ВР - ред.)", - сказав Корнієнко, відповідаючи на запитання, коли парламент планує затвердити нових членів ЦВК.

Разом з тим він спростував поширювану у ЗМІ інформацію, що серед кандидатів, яких подала фракція "Слуга народу", є чинні народні депутати.

"Наскільки мені відомо, у списку від "Слуги народу" немає діючих народних депутатів, але ми подавали діючих членів ЦВК. Можливо, через це і відбулося викривлення інформації", - уточнив політик.

За його словами, серед кандидатур від "Слуги народу" є "вчені-конституціоналісти, професори, юристи з досвідом виборчих процесів і, в першу чергу, командні люди, в яких немає політичного забарвлення, — це не члені партії "Слуга народу"".

"Це такі зовнішні професіонали, які допоможуть оновити сам підхід до роботи Центральної виборчої комісії", - додав Корнієнко.

Читайте також: "Слуга народу" подала Президенту 12-13 кандидатур на членів ЦВК — Корнієнко

Як повідомлялося, Верховна Рада 13 вересня ухвалила постанову "Про дострокове припинення повноважень всього складу Центральної виборчої комісії". Відповідне рішення підтримав 341 народний депутат.

Президент Володимир Зеленський 9 вересня вніс до парламенту подання про дострокове припинення повноважень членів ЦВК

11 вересня Комітет ВР з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування підтримав це подання.

Своє подання Президент, зокрема, мотивував тим, що під час здійснення реєстрації ЦВК нібито діяла упереджено і всупереч принципам, визначеним виборчим законодавством. У поданні також зазначається, що 28 рішень ЦВК були скасовані судами.

Уже колишній склад ЦВК Верховна Рада затвердила 20 вересня 2018 року. До того ВР чотири роки не могла домовитися щодо призначення нових членів ЦВК попри те, що термін повноважень 12 із 15 членів ЦВК сплив у червні 2014 року, ще в одного — у лютому 2017 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-