Разумков обіцяє новий Виборчий кодекс з відкритими списками

Разумков обіцяє новий Виборчий кодекс з відкритими списками

Укрінформ
Голова Верховної Ради Дмитро Разумков сподівається, що Рада якнайшвидше ухвалить новий Виборчий кодекс замість заветованого Президентом.

Про це він сказав на брифінгу після засідання Погоджувальної ради 16 вересня.

"Давайте не забігати наперед. Ми працюємо - працює вся Рада. Я сподіваюся, це буде зроблено якомога швидше. Але швидкість не впливатиме на якість", - сказав спікер, відповідаючи на запитання, чи встигне ВР до нового року ухвалити Виборчий кодекс.

Водночас він не виключає, що швидше за все, буде підготовлено новий варіант документа - "або доопрацьований минулий, або новий варіант Виборчого кодексу".

"Тому що з одного боку треба підготувати якісний документ - закон, за яким можна буде проводити нормальні вибори в Україні. Але на це піде деякий час, тому сказати, що це буде скоро, - це не зовсім коректно", - пояснив Разумков.

Водночас він припустив, що новий проект Виборчого кодексу міститиме норму щодо пропорційної системи з відкритими списками.

"Я думаю, що так. Це було би непогане рішення. І я думаю, що на пропорційну систему очікують люди", - додав спікер.

При цьому він зауважив, що ця дискусія на часі, інакше - "якщо її відкладати, то п'ять років будемо дискутувати щодо Виборчого кодексу".

Читайте також: Разумков анонсував оновлення ЦВК "найближчим часом"

Як повідомляв Укрінформ, Президент Володимир Зеленський наклав вето на документ, прийнятий народними депутатами VIII скликання Верховної Ради. У пропозиціях Президента до Виборчого кодексу. Йдеться, що глава держави в цілому підтримує зведення в єдиний кодифікований законодавчий акт усіх виборчих процедур та правил, але вважає, що Кодекс, що надійшов на підпис, містить положення, які не відповідають Конституції України, не враховують останні зміни до виборчого законодавства, не узгоджується із законодавчими актами, які є базовими у відповідній сфері, не забезпечує належної регламентації й організації виборчого процесу, ефективного контролю за здійсненням виборчих процедур.

11 липня цього року Верховна Рада VIII скликання ухвалила новий Виборчий кодекс, який передбачає введення пропорційної виборчої системи з відкритими партійними списками на виборах народних депутатів, а також зміну виборчої системи на місцевих виборах.

27 серпня голова Ради VIII скликання Андрій Парубій підписав новий Виборчий кодекс.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-