"Слуга народу" планує змінити закон про ЦВК

Укрінформ
Депутатська фракція політичної партії "Слуга народу" планує змінити закон про Центральну виборчу комісію.

Про це заявив заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Олександр Качура під час брифінгу, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Я буду також ініціювати зміни до закону про Центральну виборчу комісію, тому що в деяких випадках ЦВК має дуже широкі повноваження, а в деяких - не допрацьовує, тому що повноважень недостатньо», - зазначив Качура.

За його словами, однозначно всі політичні сили зможуть долучатися до формування нового складу Центрвиборчкому.

«Наша політична сила буде залучати всі політичні фракції у парламенті, як це має бути відповідно до діючого законодавства. І мені хотілося б, щоб ми привели у відповідність до закону чисельність Центральної виборчої комісії, тобто це повинно бути 15 членів, а не 17, так як є зараз», - уточнив політик.

Читайте також: ЦВК виклала свою позицію щодо припинення її повноважень

Качура також додав, що від завтра, 14 вересня, всі політичні сили зможуть подавати свої кандидатів на посади членів нової Центральної виборчої комісії.

«Ми зараз повинні сформувати абсолютно новий склад ЦВК - склад із професіоналів, тобто щоби ЦВК була виборчою, а не виконавчою і не підпорядковувалася будь-якій політичній силі. Я буду наполягати на тому, щоб партія розглянула саме тих кандидатів, які за професійними ознаками є науковцями, адвокатами, правниками, представниками міжнародних громадських організацій, які можуть зайняти ці посади. Тому що це має бути все ж таки орган статистики, а не орган, який встановлює результати виборів і впливає на них… Згідно з діючим законодавством діє так званий квотний принцип, у хорошому сенсі. Всі фракції від завтрашнього дня можуть надати своїх кандидатів, які будуть призначені відповідно до чисельності фракції», - пояснив депутат.

Зі слів Качури, далі «Слуга народу» буде внутрішньопартійно обговорювати кандидатів.

«Можливо, будуть обрані якісь формати, за яких будуть проводитися консультації з громадянами через медіа, через соціальні мережі, щоб було надано якийсь фідбек, як це було раніше, за кандидатів у народні депутати», - сказав Качура.

Як повідомляв Укрінформ, Верховна Рада ухвалила постанову "Про дострокове припинення повноважень всього складу Центральної виборчої комісії".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-