Рада взялася за перезапуск судової реформи

Рада взялася за перезапуск судової реформи

Укрінформ
Верховна Рада підтримала в першому читанні президентський законопроєкт № 1008 "Про внесення змін до деяких законів України щодо діяльності органів суддівського врядування".

За проєкт закону проголосували 238 народних депутатів при мінімально необхідних 226, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Законопроєкт передбачає внесення змін до законів "Про судоустрій і статус суддів", "Про очищення влади" та "Про Вищу раду правосуддя".

Згідно з пояснювальною запискою, проєкт закону пропонує запровадити новий порядок формування Вищої кваліфікаційної комісії суддів, за яким призначення на посади дванадцяти членів ВККС здійснюватиметься Вищою радою правосуддя за результатами конкурсу. Вища рада правосуддя утворюватиме конкурсну комісію, до складу якої входитимуть: три особи, обрані Радою суддів України з-поміж її членів; три особи з-поміж міжнародних експертів, запропонованих міжнародними організаціями, з якими Україна співпрацює у сфері запобігання та протидії корупції відповідно до міжнародних договорів України, до складу Громадської ради міжнародних експертів, утвореної згідно із законом "Про Вищий антикорупційний суд".

Також законопроєктом передбачається створення Вищою радою правосуддя комісії з питань доброчесності та етики, яка забезпечить дотримання членами ВРП та ВККС високих критеріїв доброчесності та професійної етики.

Читайте також: Раду просять ухвалити закон про статус політв’язнів

Серед іншого, вносяться суттєві зміни до законів "Про судоустрій і статус суддів" та "Про Вищу раду правосуддя" щодо суддівської винагороди. Так, законопроєктом пропонується визначити, що суддівська винагорода встановлюється за єдиними правилами для всіх суддів незалежно від умов проходження ними кваліфікаційного оцінювання, оскільки усі судді судової системи мають єдиний правовий статус і є рівними перед законом.

Законопроєктом також пропонується розширити категорії посад, щодо яких здійснюються заходи з очищення влади (люстрації).

Комітет з питань правової політики рекомендував Верховній Раді президентський проєкт закону № 1008, за результатами розгляду прийняти за основу та в цілому. У зв’язку з цим альтернативний законопроєкт № 1008-1, поданий народним депутатом від фракції "Батьківщина" Іваном Крульком, відхилити.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-