Європа відповідальна за врегулювання конфлікту між РФ та Україною — Меркель

Європа відповідальна за врегулювання конфлікту між РФ та Україною — Меркель

Фото
Укрінформ
Європейці мають зміцнювати трансатлантичний Альянс, але водночас брати на себе більшу відповідальність, в тому числі у справі врегулювання міжнародних конфліктів.

Про це заявила канцлер ФРН Ангела Меркель, виступаючи в середу на дебатах у бундестазі, повідомляє кореспондент Укрінформ.

"Європа має залишити слід у врегулюванні конфліктів у світі… На нас лежить відповідальність за врегулювання конфлікту між Росією та Україною", - заявила канцлер.

Читайте також: "Нормандська четвірка" може зібратися до кінця вересня - посол Франції

Вона зауважила, що останніми тижнями, після обрання на посаду Президента України Володимира Зеленського, зроблені перші кроки в напрямку просування у виконанні Мінських угод. Канцлер поінформувала депутатів, що наразі проводиться робота з організації саміту в "нормандському форматі" "протягом наступних тижнів", щоби зробити чергові кроки в цьому напрямку.

Глава німецького уряду також висловилася за врегулювання ситуації в Сирії, Лівії, за продовження ядерної угоди з Іраном та пошук шляхів деескалації в цьому регіоні, назвавши це європейським завданням.

Читайте також: Справа МН17: у Меркель прокоментували передачу Цемаха Росії

Меркель зазначила, що дискусія відбувається в час великих змін, коли виник "новий зразок розподілу сили у світі". З одного боку, досі існує сильна наддержава - США, з якою Європа тісно пов’язана, попри всі розбіжності. Але, на відміну від часів холодної війни, США вже не відіграють автоматично ролі захисника Європи, тому потрібен більший внесок самої Європи у справу безпеки.

Канцлер підкреслила важливість зміцнювати трансатлантичний Альянс, а також підтвердила готовність ФРН "рухатися в напрямку" зобов’язання довести оборонний бюджет до 2% ВВП.

З іншого боку, сказала Меркель, є Китай з цілком відмінною політичною системою, з величезним економічним і військовим зростанням, не зв’язаний жодними режимами контролю над озброєннями. КНР відіграє дедалі більшу роль на світовій арені та перебирає на себе все більшу відповідальність у багатосторонньому порядку, і Німеччині слід вести діалог із цією країною.

Дебати в Бундестазі / Фото: DPA

"Зростаюче суперництво між США та Китаєм разом із геостратегічним зміцненням Росії має глибокий вплив на Європу", - констатувала Меркель.

Вона також звернула увагу на те, що з виходом Великої Британії з ЄС Європа послаблюється. Говорячи про саму цю процедуру, канцлер висловила думку, що "все ще є шанси, щоби Brexit відбувся упорядковано".

Водночас, заявила Меркель, німецький уряд готовий і до нерегульованого виходу Великої Британії з ЄС.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-