Україна відкладала передачу Цемаха, щоб його встигли допитати — МЗС Нідерландів

Україна відкладала передачу Цемаха, щоб його встигли допитати — МЗС Нідерландів

Документ
Укрінформ
Нідерланди допитали колишнього бойовика угруповання "ДНР" Володимира Цемаха у справі МН17 перед передачею його РФ.

Про це міністр закордонних справ Нідерландів Стеф Блок написав у листі до парламенту Нідерландів, який було також надіслано кореспонденту Укрінформу в Гаазі.

“Влада України пообіцяла відкласти обмін на деякий час, щоб надати можливість допитати Цемаха. Це сталося”, - написав Блок.

У листі зазначається, що Нідерланди просили Україну не видавати важливого свідка у справі МН17 Росії і шкодують про передачу Цемаха РФ, бо бояться, що тепер його неможливо буде притягнути до відповідальності.

“Україна є важливим партнером міжнародної Спільної слідчої групи (JIT) та у притягненні до відповідальності осіб, відповідальних за збиття MH17, як це передбачено резолюцією Ради Безпеки ООН 2166. Уряд глибоко шкодує, що Цемах був внесений до цього обміну під тиском Російської Федерації, і це означає, що він зараз перебуває в Росії”, - йдеться у листі.

За словами Блока, уряд Нідерландів на найвищому рівні кілька разів мав переговори з українською стороною, намагаючись не допустити передачі Цемаха. Однак Росія наполягала на його передачі. Тож уряд Нідерландів вкотре зазначає, що Росія, також зобов'язана співпрацювати на підставі резолюції Ради Безпеки ООН 2166.

Читайте також: У Нідерландах шкодують, що Цемаха видали РФ - не зможуть притягнути

“Цемах є людиною, що становить серйозний інтерес для розслідування справи MH17, і ми хотіли б, щоб він був доступний, щоб ми могли ставити йому питання”, - сказав прес-секретар прокуратури Нідерландів Брехт ван де Мосдейк у коментарі кореспонденту Укрінформу в Гаазі.

За її словами, допоки Цемах перебував в Україні, він був доступним, а тепер є сумніви, що після обміну буде змога з ним контактувати.

Як повідомляв Укрінформ, у суботу, 7 вересня, між Україною та Росією відбувся обмін у форматі 35 на 35. До України повернулися 11 незаконно засуджених у Росії співгромадян та 24 моряків, яких Росія захопила в районі Керченської протоки у листопаді 2018 року.

Серед тих, кого видала Україна, - бойовик “ДНР” Володимир Цемах, який є свідком у справі збиття літака рейсу МН17.

Київський апеляційний суд 5 вересня змінив запобіжний захід Цемаху із тримання під вартою на особисте зобов'язання. Цемаха затримали наприкінці червня українські спецслужби на території ОРДЛО.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-