У Нідерландах шкодують, що Цемаха видали РФ - не зможуть притягнути

У Нідерландах шкодують, що Цемаха видали РФ - не зможуть притягнути

Фото
Укрінформ
Нідерланди шкодують, що бойовика "ДНР", свідка у справі катастрофи МН17 Володимира Цемаха видали Росії в рамках обміну.
Про це у листі до парламенту Нідерландів написав міністр закордонних справ країни Стеф Блок, повідомляє DW.

“Влада Нідерландів шкодує через рішення Києва передати Цемаха російській стороні, оскільки побоюється, що тепер його неможливо буде притягнути до відповідальності”, - йдеться в повідомленні.

За словами Блока, уряд Нідерландів на найвищому рівні кілька разів зв'язувався з українським урядом, намагаючись не допустити видачі Цемаха. Однак Москва наполягала на його передачі. "Уряд ще раз зазначає, що Росія, як очікується, співпрацюватиме (при розслідуванні - ред.) - зауважив Блок.

Водночас глава МЗС Нідерландів поінформував, що слідчі нідерландської прокуратури змогли допитати Цемаха перед тим, як Україна передала його Росії. Україна відклала обмін на деякий час, щоб можна було допитати Цемаха.

Президент України Володимир Зеленський також підтвердив, що Цемаха допитували. "Допитали і не тільки перед поверненням", - повідомив він, додавши, що слідчі дії були узгоджені з "європейськими лідерами".

Своєю чергою голова Служби безпеки України Іван Баканов повідомив, що внесення Цемаха у список осіб для обміну було обов'язковою умовою зі боку Москви. Баканов також зазначив, що включення Цемаха до списку на обмін свідчить про підтвердження причетності Росії до катастрофи МН17.

Читайте також: НАТО вітає звільнення українських моряків і нагадує про МН17

Як повідомляв Укрінформ, у суботу, 7 вересня, між Україною та Росією відбувся обмін у форматі 35 на 35. До України повернулися 11 незаконно засуджених у Росії співгромадян та 24 моряків, яких Росія захопила в районі Керченської протоки у листопаді 2018 року.

Серед тих, кого видала Україна, - бойовик “ДНР” Володимир Цемах, який є свідком у справі збиття літака рейсу МН17.

Київський апеляційний суд 5 вересня змінив запобіжний захід Цемаху із тримання під вартою на особисте зобов'язання. Цемаха затримали наприкінці червня українські спецслужби на території ОРДЛО.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-