Зеленський назвав причину ветування закону про Пласт

Зеленський назвав причину ветування закону про Пласт

Укрінформ
Президент Володимир Зеленський назвав причиною ветування закону про державне визнання Пласту невідповідність його положень Конституції України.

Про це йдеться у пояснювальній записці глави держави щодо закону "Про державне визнання і підтримку Пласту – національної скаутської організації України", розміщених на сайті парламенту.

“Аналіз змісту наведених положень закону свідчить про визначення Пласту – національної скаутської організації України - як єдиної в Україні скаутської громадської організації, засад її функціонування та надання їй державної підтримки. Між тим, за даними Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань, на даний час в Україні зареєстровано низку скаутських громадських організацій”, - зазначається в пояснювальній записці.

На думку, Президента, визначення ж законом Пласту як єдиної в Україні національної скаутської організації фактично створює переваги та привілеї для її функціонування та отримання нею державної підтримки, а також зумовлює ризик унеможливлення створення та дальшої діяльності вже створених інших скаутських організацій, а відтак і обмеження права громадян на свободу об’єднання у такі громадські організації.

Такий підхід, як заявив глава держави, “не відповідає Конституції України”, за якою, зокрема, суспільне життя в Україні ґрунтується на засадах політичної, економічної та ідеологічної багатоманітності; гарантовано право громадян на свободу об'єднання у громадські організації і визначено, що обмеження цього права законом допускаються лише в інтересах національної безпеки та громадського порядку, охорони здоров'я населення або захисту прав і свобод інших людей.

Крім того, вказує Президент, положення закону щодо механізмів державної підтримки Пласту не узгоджуються з частиною другою статті 95 Конституції, за якою виключно законом про державний бюджет визначаються будь-які видатки держави на загальносуспільні потреби, розмір і цільове спрямування цих видатків.

“З огляду на викладене не можу підтримати закон "Про державне визнання і підтримку Пласту – національної скаутської організації України" у запропонованій редакції. Водночас беручи до уваги вагомий внесок українського пластового (скаутського) руху у здобуття і становлення української державності, в громадянську освіту та національно-патріотичне виховання дітей та молоді, пропоную доопрацювати зазначений закон з метою визначення засад державної підтримки розвитку українського пластового (скаутського) руху”, - заявив Зеленський.

Читайте також: "Євросолідарність" розкритикувала ветування закону про фінансування Пласту

Як повідомляв Укрінформ, 30 травня Верховна Рада ухвалила закон "Про державне визнання і підтримку Пласту - Національної скаутської організації України". “За” проголосували 228 народних депутатів.

4 вересня Президент Володимир Зеленський повернув Верховній Раді закон про державне визнання Пласту зі своїми пропозиціями.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-