Україна нагадала світу, що підстав для повернення Росії до G8 немає — МЗС

Україна нагадала світу, що підстав для повернення Росії до G8 немає — МЗС

Укрінформ
Україна напередодні зустрічі лідерів країн "Великої сімки" у Біарріці поінформувала всі ключові столиці світу, що підстав для повернення Росії до G8 немає.

Про це у коментарі Укрінформу заявила речниця МЗС Катерина Зеленко.

"Знаючи, що тема України буде важливою темою порядку денного саміту "Групи семи" у французькому місті Біарріц, ми на всіх рівнях працювали у ключових столицях світу, інформуючи партнерів про відсутність будь-яких зрушень у позиції Росії щодо припинення агресії проти України", - зазначила Зеленко.

У цьому контексті вона нагадала, що Росію було виключено з G8 саме через початок агресії проти України та окупацію українських територій.

"І ви вже бачите першу реакцію партнерів: повернення Росії до лав "Групи восьми" є можливим лише за умови відновлення суверенітету та територіальної цілісності України в рамках міжнародно визнаних кордонів. На цьому наголосив Президент України і таку позицію підтримують наші міжнародні партнери", - акцентувала речниця МЗС.

Водночас вона констатувала, що наразі ми не бачимо жодних ознак того, що Росія готова до будь-яких дій у цьому напрямку: лише за останніх кілька тижнів Україна внаслідок ворожих обстрілів втратила 8 військовослужбовців, Крим залишається окупованим, понад 100 українців незаконно утримуються Росією як політичні в’язні, а паспортна агресія на Донбасі триває.

Як зазначила дипломат, останні заяви лідерів ФРН, Великої Британії та інших держав засвідчили, що вони чітко усвідомлюють можливі наслідки і загрози від поступок Кремлю.

Як повідомляв Укрінформ, президент США Дональд Трамп 20 серпня заявив, що пропонував би дозволити Росії повернутися до формату G8, коли наступного року США головуватимуть у групі. Після цієї заяви телекомпанія CNN із посиланням на джерело в адміністрації Трампа повідомила, що нібито французький та американський президенти під час телефонної розмови у вівторок домовилися повернути Росію до "Великої сімки" уже наступного року.

Читайте також: Лідери G7 обговорять на саміті безпеку в Україні

Водночас Німеччина та Британія виступили проти повернення Росії до G8.

Росію виключили зі старого формату "Групи восьми" після того, як вона анексувала український Крим у 2014 році, а всі інші країни-члени групи – Велика Британія, Канада, Франція, Німеччина, Італія, Японія і США – запровадили санкції проти Москви.

Членами G7 є США, Японія, Німеччина, Велика Британія, Франція, Італія та Канада. Це об'єднання існує з 1975 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-