“Ні” сексизму: медійниці вимагають від влади розробити етичний кодекс

“Ні” сексизму: медійниці вимагають від влади розробити етичний кодекс

Укрінформ
Представниці медіасфери вимагають від української влади розробити і впровадити етичний кодекс, який би забороняв сексизм та передбачав відповідальність політиків і чиновників за його використання.

Про це йдеться у зверненні від жінок у медіа до депутатської спільноти всіх скликань, партій, органів виконавчої влади та місцевого самоврядування.

“Ми, жінки, які працюють у медіасфері, вимагаємо від політичних сил, Верховної Ради, Президента України, органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування розробити і впровадити етичний кодекс, який би забороняв сексизм та передбачав відповідальність депутатів і депутаток різних рівнів, політичних партій та інших працівників і працівниць державних органів за його використання”, - наголосили автори звернення.

Також вони закликають розробити і впровадити рекомендації щодо боротьби з сексизмом у діяльності цих державних інституцій і забезпечити належні ресурси для таких заходів.

Від Верховної Ради медійниці вимагають ухвалити законодавство, що забороняє сексизм у ЗМІ й заохочує моніторинг і виконання таких заходів.

Крім того, представниці медіасфери вимагають від української влади забезпечити навчання народних депутатів та депутаток із базового курсу з прав людини і свобод та спеціальних дисциплін, що висвітлюють гендерну рівність, та наголошують на важливості несексистської поведінки під час роботи.

“Хамство, панібратство, зневага та сексизм у жодному разі не можуть бути елементами комунікації представників та представниць влади й медіа. Такі дії та вислови політиків призводять до поширення та толерування схожої поведінки, її копіювання, що зумовлює популяризацію в суспільстві приниження та зневаги до людської честі та гідності”, - підкреслюється у зверненні.

При цьому медійниці нагадали, що сексизм безпосередньо корелюється з гендерно обумовленим насильством, а це суперечить розвитку України як демократичної, правової, європейськоорієнтованої держави.

Відповідне звернення підписали понад 80 представниць медіасфері, зокрема, Вікторія Єрмолаєва – журналістка, редакторка сайту «Повага.Кампанія проти сексизму в політиці і ЗМІ»; Лариса Денисенко – правозахисниця, журналістка «Громадське радіо»; Оксана Романюк – виконавча директорка Інституту Масової Інформації (ІМІ), членкиня Комісії з журналістської етики; Яніна Соколова – журналістка та телеведуча програм Рандеву» і «Кіно» на 5 каналі, ведуча проєкту «Вечер с Яниной Соколовой» на YouTube; Ольга Ситник – головна редакторка сайту «УП.Життя»; Леся Ганжа – журналістка, головна редакторка сайту «Жінки – це 50 відсотків успіху України»; Олена Холоденко – журналістка-фрілансерка («Детектор медіа», російська служба «Радіо Свобода», «Громадське радіо»); Діана Дуцик – виконавча директорка ГО «Український інститут медіа та комунікації», викладачка Могилянської школи журналістики; Наталія Лигачова – голова ГО «Детектор медіа» та інші.

Читайте також: На Банковій мітингувала "Фіолетова оса" - проти сексизму у заявах Разумкова

Як повідомлялося, днями новообраний народний депутат від партії “Слуга народу” Максим Бужанський у своєму telegram-каналі назвав журналістку "Нового времени" Ольгу Духнич "тупою вівцею" у відповідь на те, що вона під час інтерв'ю з лідером політсили Дмитром Разумковим сказала, що Бужанський “ностальгує за СРСР і часами Віктора Януковича”.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-