Для серйозних голосувань “Слузі народу” знадобляться союзники — Арешонков

Для серйозних голосувань “Слузі народу” знадобляться союзники — Арешонков

Укрінформ
Політична партія "Слуга народу", навіть маючи права коаліції у Верховній Раді, шукатиме союзників і вестиме перемовини з іншим депутатськими фракціями у випадку важливих голосувань, які, зокрема, передбачатимуть внесення змін до Конституції.

Таку думку в коментарі Укрінформу висловив заступник голови комітету Верховної Ради з питань Регламенту та організації роботи парламенту Володимир Арешонков.

“Якщо вони (партія “Слуга народу” — ред.) набирають усі разом 226 голосів, то їхня фракція, якщо вона буде утворена як фракція, в принципі може дорівнювати складу коаліції. Але річ у тім, що, як правило, для нормального функціонування коаліції потрібно ніяк не 226 голосів, а набагато більше. Депутати — це ж не роботи, а тому можуть голосувати відповідно до своїх міркувань “за” чи “проти”, хтось може захворіти або не бути фізично присутнім на засіданнях. Тому для серйозних голосувань, все ж таки, їм треба спиратися на більшу кількість депутатів у парламенті. А тим більше, при голосуваннях за зміни до Конституції, коли потрібно не менше 300 голосів. Тому мені здається, що вони будуть шукати союзників і вести перемовини з різними політичними фракціями”, — пояснив Арешонков.

Читайте також: "Слуги народу" вже неформально узгоджують комітети майбутньої Ради

Тому він вважає, що не варто однозначно трактувати норму статті 83 Конституції України, згідно з якою депутатська фракція у ВР, до складу якої входить більшість народних депутатів від конституційного складу парламенту, має права коаліції депутатських фракцій.

Як повідомлялося, колишній член Центральної виборчої комісії Андрій Магера в коментарі LB.ua заявив, що політична партія "Слуга народу" в разі отримання більшості в результаті позачергових парламентських виборів матиме право коаліції і не зможе об'єднуватися з іншими фракціями.

За словами Магери, така сама ситуація в історії України була 1990 року, коли більшість парламенту сформувала так звана Група 239 — комуністична фракція I скликання.

Як повідомляв Укрінформ, 21 липня в Україні відбулися позачергові парламентські вибори.

Станом на ранок вівторка Центральна виборча комісія опрацювала 92.55% електронних протоколів щодо підсумків голосування у багатомандатному загальнодержавному виборчому окрузі на позачергових виборах народних депутатів України. Згідно з цими результатами, за партію "Слуга народу" проголосували 43.11% виборців, "Опозиційна платформа - За життя" набирає 13.03%, ВО "Батьківщина" – 8.18%, "Європейська солідарність" – 8.15%, "Голос" – 5.87%. Решта партій не проходять до Верховної Ради.

За попередніми підрахунками, від партії “Слуга народу” до нового скликання Верховної Ради можуть пройти 253 народні депутати.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-